Naravnost z dežele v Dolsko

Jesenski sejem v Dolskem pri Ljubljani nas je za hip popeljal med stare kmečke običaje.

Objavljeno
21. september 2011 20.20
Posodobljeno
23. september 2011 05.00
Branka Bizjan
Branka Bizjan

Jesen, rumena dobra žena, pravi pregovor. Pregovorno bogat in barvit na lep sončen dan pa je bil tudi 5. jesenski sejem v deželi Jurija Vege, v Dolskem pri Ljubljani.

Na stojnicah so se predstavile kmetije, ki so se združile pod blagovno znamko Naravnost z dežele. Polne stojnice so ponujale ekološko pridelane krompir, fižol, zelje, bučke, zeleno, čebulo, paradižnik, papriko pa tudi domač kis, jabolka, orehe in še marsikaj drugega, kar so pridelali na svojih njivah in vrtovih. Bogato bero so imele letos tudi čebele, zato so čebelarji in čebelarke na stojnicah ponujali polne kozarce zdravil, kot bi rekli, naše dobre kranjske sivke. Prepričali smo se, da je doma pridelane hrane kar precej, bolj pa bi se morali zavedati, da je najbolj kakovostna in najboljša hrana tista, ki potrebuje najkrajšo pot od pridelovalca do kupca, saj le takšna vsebuje bogastvo vitaminov in mineralov, ki se sicer izgubijo na dolgih transportnih poteh.

Kakor je bilo včasih

Člani in članice turističnega društva so pripravili bogat kulturni program, ki so ga popestrili harmonikarji domače glasbene šole, ki so v ponos celotni Sloveniji. Na bližnjem travniku so pokazali stare kmečke običaje; pred košnjo so grabljice in kosci skupaj zapeli, nato pa odšli veselo na delo. Manjkali niso niti stiskalnica za grozdje, konjska vprega in voz, s katerim je gospodar odpeljal družino na delo na polju. Malico jim je pripeljala s cizo, takšno, kot so uporabljali nekoč, kar predsednica Dora Škafar. Seveda pa nobeno slavje ne mine brez gostov. Organizatorji so tokrat povabili sorodni društvi iz Dobrovnika in z Bučke, ki sta na svojih stojnicah ponudili dobrote iz njihovih krajev. Bučno olje, različno pecivo z bučnicami, manjkali nista niti prekmurska gibanica ter pereci, teklo je odlično vino. Še posebno zanimivi so bili domači inšpektorji, ki so pregledali vse stojnice, jih ocenili in izdali odločbe o primernosti uporabe pridelkov in izdelkov domače obrti.

Manjkala ni niti jota

Gospodinje aktiva žena Plamen Dolsko so napekle različne vrste kruha in peciva, ki so ga ponujale v pokušino, pa tudi za domov smo ga lahko kupili. Na prireditvenem prostoru so pekle omamno dišeče kifeljčke, ki so jih delile obiskovalcem. Za dobro kosilo sta prijala bograč in divjačinski golaž, seveda niti jota ni manjkala. Vinar Branko je obiskovalcem ponudil v pokušino odlična vina, ki so se prilegla po dobri hrani.

Rokodelci so prikazovali izdelavo različnih izdelkov za dom in družino. Obiskovalci so si z zanimanjem ogledovali stojnice, pa tudi kakšen izdelek so odnesli domov. Ne smemo pa pozabiti na ribiča, ki je na ogled postavil velike ribe, nalovljene v bližnji reki Savi.

V večernih urah se je nadaljeval zabavni program, sklepni del sejma pa je rodil veliko željo: da nam jesen bogato rodi tudi prihodnje leto!