Vrt po dežju

V jutranji megli porjaveli paradižnik očistimo in odstranimo odmrle dele.

Objavljeno
26. september 2011 22.02
Posodobljeno
29. september 2011 12.00
Sonja Budna
Sonja Budna
No, pa je le prišel, dolgo pričakovani in tako potrebni dež. Vsaj malo je osvežil od suše izžeto zemljo in že skoraj k tlom pripognjene utrujene rastline. Spet se jim je vrnila sveža zelena barva, spet so začele rasti.

Tudi na vrtu je postalo bolj veselo, vrnila sta se volja do dela in veselje, da postorimo še kaj, preden nas odženeta hlad in zmrzal. Da bi rastline užile še čim več toplih sončnih žarkov, jih moramo primerno oskrbeti, jih očistiti odmrlih delov, okopati, da bo tudi ob korenine zavel svež zrak in da bodo lažje sprejele ponujeno vodo in hranila.

Paradižnik


Če mu nismo postavili strehe, je verjetno ves porjavel že takoj po prvi jutranji megli, ki se je privlekla nadenj. Očistimo vse odmrle in obolele liste, tudi plodove, načete od bolezni, in ohranimo, kar je zdravega. Ob koncu meseca bomo preostanek nezrelih, še zelenih in zdravih plodov pobrali in zložili v kartonasto škatlo ter jo postavili v temen prostor, kjer bodo plodovi dozoreli, večkrat pa bomo pogledali, kaj se z njimi dogaja.

Paprika in sladki feferoni

Če so pognali v nove cvetne nastavke, jih spet okopljemo in osujemo z zemljo. Sproti poberemo že dorasle plodove. Preden bo nastopil prvi mraz, lahko eno sadiko feferonov z vso koreninsko grudo preložimo v dovolj veliko posodo in jo prenesemo v svetel prostor, kjer bo rasla vsaj še nekaj časa. Paprika je namreč trajnica, vendar v naših rastnih razmerah je le enoletnica. Mogoče jo je obdržati tudi čez vso zimo in jo naslednje leto znova prenesti na vrt, ampak to bo verjetno prezahtevno.

Rdeča pesa

Po dežju se je spet okrepila. Poberemo jo in pripravimo shranek za zimo. Če imamo dovolj prostora v kleti, lahko gomolje zasujemo z mivko, kar bomo lahko opravili še malo pozneje, le mraz nas ne sme prehiteti. In kako napredujejo črna redkev, koleraba, repa? Tudi njim namenimo nekaj pozornosti. Očistimo še odmrle vreže kumar in buč in prekopljemo izpraznjeno gredo.

Fižol

Potrgamo, kar je še zrelega stročja, in pospravimo suhe ostanke fižolovih stebel in kolja. Če ste pozneje v poletju znova sejali nizek stročji fižol, je zdaj verjetno ves v cvetju. Poskrbite, da bo oplet in okopan ter da bo imel pravo količino vode, tudi na hladna jutra in deževne dni morate pomisliti in mu pripraviti zaščito.

Por, rukola, rdeča redkvica

V skrinjo pospravimo že lepo razvit por, nekaj sadik pa pustimo na vrtu, da jih bomo imeli za sprotno rabo. Sadike brstičnega ohrovta znova močno osujemo, da bo lepo stal pokonci, ker bo kmalu začel nastavljati sladke brstiče.

Plevemo in redčimo gredice, posejane s solato, z motovilcem, rukulo, rdečo redkvico. Presadimo še zadnje sadike endivije, radiča in zimske solate. Posadimo zimski česen, čebulo, poberemo zrele glavice s semeni listnega česna in jih shranimo na suho, da bodo lepo dozorele in se osušile. Tudi cvetlicam, ki obkrožajo naše gredice, namenimo nekaj časa, jih oplevemo, očistimo in okopljemo, še posebno trajnice, ki bodo ostale na istem prostoru še naslednje leto.

Ne pozabite si označiti in zapisati, kaj je na gredicah raslo letos, da boste drugo leto lažje naredili primeren načrt za zasaditev in setev in da boste upoštevali kolobar ter vrsto posevka, ker bo od tega odvisno tudi naše uspešno vrtnarsko leto.