Sony xperia z1 compact je najboljši mali android

Pomanjšana različica xperie z1 ni brez napak, kljub temu pa je odličen telefon za skoraj pol manj denarja kot iphone.

Objavljeno
21. februar 2014 15.23
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh
Z večanjem zmogljivosti in zaslonske razločljivosti so pametni telefoni postajali tudi čedalje večji. Tako veliki, da jih že skoraj ni mogoče uporabljati z eno roko. Seveda obstajajo manjši modeli, ampak se od vseh samo iphone uvršča v zgornji razred, vsi drugi so v srednjem ali nižjem. Do zdaj.

Že prej so kupci lahko posegli po minijih, ki pa so daleč do avtomobilskega minija. Premijskega izdelka, ki v ničemer − ne po opremi in ne po voznih lastnostih − ne zaostaja za večjimi avti. Samsungova in HTC-jev mini (s3 mini, s4 mini in htc one mini) so na »prave« brate spominjali samo po obliki. V vseh lastnostih pa so bili bistveno okleščeni in niso nagovarjali najzahtevnejših kupcev. Šlo je za preprost marketinški trik. Z imenom in obliko premamiti kupce, ki si pravega galaxyja s in htc one niso mogli privoščiti. Tisti, ki bi radi tako dober telefon, a jih je motila velikost, pa niso imeli dosti izbire. Zdaj jim je prisluhnil Sony, saj je izdelal mobilnik xperia z1 compact.

To je končno tak »mini«, kot smo si ga želeli. Ohranil je vse tehnične lastnosti velike xperie z1, razen velikosti in razločljivosti zaslona, kar je razumljivo. Vse skupaj pa je zapakirano v bistveno manjše ohišje, ne dosti večje od iphona 5 ali 5s. Rezultat je z eno besedo − super. Telefon ni idealen, toda malo smo jih v zadnjem letu ali dveh uporabljali z večjim užitkom. Čeprav robovi okrog zaslona, verjetno zaradi vodotesnosti ohišja in velikega fotografskega tipala, niso najmanjši, telefon vseeno ni prevelik za v roko in tudi zaslon z diagonalo 10,92 centimetra (4,3 palca) ne premajhen. Še posebej ker ima razločljivost 720 x 1280 točk in prvič v Sonyjevem vrhunskem modelu tudi dobre vidne kote in lepe barve.

Z1 compact je kakšen milimeter debeljši, kot smo zdaj navajeni, kar pa ne moti, zlasti ker je izredno presenetil s trajanjem baterije. Dva cela dneva resne uporabe je rezultat, ki ga dosežejo samo še kakšni tablifoni z res veliko baterijo, denimo galaxy note 3. Ob blažji uporabi baterija brez težav zdrži najmanj tri dni. Pri tem pa je telefon enako hiter kot velika xperia z1 (in LG g2 ali galaxy s4) in tudi fleksibilnost je enaka, z režo za pomnilniško kartico in odpornostjo proti padcem v vodo.

Manjše razočaranje je fotoaparat. Na papirju se sliši hudo: enako veliko tipalo kot v žepnem fotoaparatu in 20 milijonov točk, v praksi pa enake težave, kot smo jih opazili že pri pravem z1. Leče in algoritem za procesiranje slik tipalu očitna niso povsem kos. V vseh razmerah smo znova ugotavljali, da so fotografije nekoliko mehke, na njih ni prave ostrine. V slabši svetlobi pa jih algoritmi preveč popravljajo, zaradi česar se izgubljajo podrobnosti. Rezultati so boljši kot pri veliki večini androidnih telefonov, vendar kljub večjemu tipalu zaostajajo za iphonom.

Kompaktni sony je že sam po sebi verjetno trenutno najboljši androidni telefon, z zaslonom, manjšim od 12,7 centimetra (pet palcev). Ko pa upoštevamo še ceno, ki je pri Simobilu (Telekom ga še ne prodaja, ampak ga bo kmalu) v enakem naročniškem paketu za sedem evrov na mesec (skupno 168 evrov) nižja od velike xperie z1, je to trenutno najbolj priporočljiv androidni nakup. Pa tudi iphone, čeprav po nekaterih vidikih prekaša z1 compact, zelo težko upraviči skoraj dvakrat višjo ceno.