Slovenska beseda leta je ...

»Človek, ki (z)beži pred nevarnostjo ali neprijetnostjo.«

Objavljeno
09. januar 2017 21.45
TOPSHOT-GREECE-MACEDONIA-EUROPE-MIGRANTS
Tanja Jaklič
Tanja Jaklič
Begunec.

Nismo presenečeni. Niti nad podatkom, da je med finalistkami zmagala z naskokom. Skupina strokovnjakov pod okriljem ZRC SAZU, Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša, Zgodovinskega inštituta Milka Kosa in Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede je decembra med stotimi predlogi izbrala deseterico besed, ki so najbolj zaznamovale leto 2016, potem pa na začetku leta glasovanje prepustila ljudstvu na spletnem ZRCalniku. Končalo se je natanko opolnoči, kliki pa so bili lahko usmerjeni na besede déležnik, družina, prekarec, približnjakarstvo, trumpizem, uberizacija, zareciklirati se, zdravje, žica in begunec. Nekatere poznamo že dolgo, druge smo izumili na novo, ker gre za nove pojave. Mnogi so že ugotovili, da je nabor finalistk zelo negativen in očitno precej negativno tudi leto in da skoraj polovice besed v slovarju (še) ni. Mimogrede: zareciklirati pomeni vreči smet v napačno kanto, torej napačno reciklirati, približnjakarstvo pa pomeni, da nekaj počneš samo napol, približno.

No, begunec nikakor ni presenečenje, beseda po slovarju slovenskega jezika označuje človeka, ki (z)beži pred nevarnostjo ali neprijetnostjo, je pa med najbolj klikanimi besedami na jezikovnem portalu Fran sploh ni. Zakaj le, če pa jo dovolj dobro poznamo in tudi pogosto uporabljamo. Z besedama žica in prekarec, ki sta pristali na drugem in tretjem mestu besed leta, pa seveda sestavlja zrcalo sodobnega časa. A glas ljudstva je povedal, da Slovencem ni vseeno za probleme tega časa in da imajo človečnost tudi »na jeziku«.

Jezikoslovci so v predlog sicer dobili še veliko prijaznejših besed, a so ugotovili, da so pozitivne besede večne. Da bo čas za ljubezen, prijateljstvo, upanje že še prišel, za različne simpatične pogruntavščine (denimo »boruting«), če bodo seveda preživele, pa tudi. Konec koncev je bil to šele prvi slovenski izbor besede leta.