Opoldansko vprašanje: »pregon« gorskih kolesarjev?

So očitki o škodljivem vplivu gorskega kolesarjenja na okolje pretirani? Je gorsko kolesarjenje v naravnem okolju sprejemljivo?

Objavljeno
28. januar 2014 07.20
Posodobljeno
28. januar 2014 11.00
Delo.si
Delo.si

Osnutek zakona o ohranjanju narave, ki ga je po več kot treh letih »dela« pripravilo ministrstvo za okolje je enak dosedanji preživeti uredbi: prepoved kolesarjenja ostaja splošna, zato vožnja zunaj prometnic ni dovoljena.

Kršiteljem v osnutku zakona grozijo visoke kazni: od 100 do 2000 evrov, za pravne osebe, ki bi organizirale kolesarjenje v naravnem okolju, pa od 10.000 do 150.000 evrov.

Še bolj pa je ministrstvo gorskim kolesarjem stopilo na žulj z izrecno prepovedjo izdajanja kolesarskih knjig in vodnikov o nedovoljenih dejavnostih.


Kakšno je vaše stališče o prepovedi vožnje s kolesi v naravnem okolju?

Je gorsko kolesarjenje v naravnem okolju sprejemljivo?

So očitki o škodljivem vplivu gorskega kolesarjenja na okolje pretirani in občutek drugih o ogroženosti neutemeljeni?

Je osnutek zakona negativna popotnica za razvoj turizma pri nas? Bodo mtb entuziasti začeli odhajati v tujino? Bi zakonodaja morala omogočiti razvoj gorskega turizma pri nas?

Ste bili kot planinec v gorah kdaj ogroženi zaradi gorskega kolesarja?

Odgovore na opoldansko vprašanje nam lahko pošljete po elektronski pošti na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., lahko pa jih tudi sami objavite na Delovem Facebook profilu in na Twitterju. Izbrane odgovore bomo objavili ob 18. uri v prispevku Odgovori na opoldansko vprašanje.