Levo mnenje: Kdo je kriv?

»A si ti peder mogoče?« je menda vprašal obiskovalec. In bil tepen.

Objavljeno
26. september 2012 13.21
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
Pred štirinajstimi dnevi se je mestni raji zgodil déjà vu. Varnostnika v viškem klubu sta pretepla obiskovalca. Ker je sikal, težil, razumeš? Razumem, seveda razumem. In tudi verjamem, da je bil tip brez dvoma nadležen. Milijon takšnih sem v letih žuranja po ljubljanskih kuloarjih že videla, srečala. Težaki se najdejo na koncertih, zabavah, v lokalih, na Bavarcu ob štirih zjutraj, na bureku ob petih. Jasno je, da imajo sami s sabo hude težave in da jih namesto pri terapevtu dajejo iz sebe s teženjem drugim. Žalostni liki. Prežalostni. Na tej žalostni strani pa je očitno tudi precej varnostnikov.

Glejte, če si varnostnik kjerkoli, kamor zahajajo predvsem pijani mladci in mladenke, je najbrž prvo pravilo to, da ne padeš na najbolj primitivno opazko. »A si ti peder mogoče?« je menda vprašal obiskovalec. In bil tepen. Ja, okej, okej, mogoče ni dobil prve klofute zaradi te izjave, je pa zadnji dve gotovo fasal, ker je varnostniku stopil na žulj. Ali moškost? Ali kompleks? Kje ti klubi, ki imajo že tako precej zateženih gostov, najdejo še ekstra zatežene varnostnike, se sprašujem.

Povem vam, tako na Metelkovi kot v K4 sem velikokrat videla težake, ki so se varnostnikom obešali na vrat. Z vsakim so se mirno pogovorili, se pošalili, koga celo spustili v klub, če se je le na kul način umiril. Zakaj imajo lahko torej klubi, za katere bi nekateri starši prej rekli, da so »neprimerni«, pa da se tam dobivajo sami »narkomani« in da grejo njihovi otroci lahko »povsod, samo na Metelkovo ne«, varnostnike, ki ukrepajo, kot bi tako ali tako morali vsi? Da ne usekajo gosta samo zato, ker jim je rekel nekaj grdega o njihovi mami. Ali teti.

Ne znam se tepsti, glejte, nikoli se mi, hvalabogu, ni bilo treba. Ampak zdi se mi, da bi dva trezna, močna varnostnika morala z lahkoto umiriti pijanega težaka. Tiste, ki se na nergaškega in težave iščočega gosta spravijo z vso silo, imam na sumu, da s tem premagujejo žalostno dejstvo, da jih mama ni imela dovolj rada. Ali kaj podobnega. Nekaj iz psiholoških knjig skratka.

In kaj dela mesto? Kaj dela država? S stranke NSi je prišel predlog, da bi v Ljubljani prepovedali pitje na javnih krajih. Najbrž predloga niso sestavili zaradi omenjenega dogodka, a je vseeno tu. Mene pa zanima predvsem nekaj. Ali tisti, ki menijo, da bi prepoved pitja na javnih krajih pripomogla k zmanjšanju popivanja med mladimi, temu resnično verjamejo? Česar ne vidimo, tega ni, ali kako? Mladi bodo, cenjeni moralisti, vedno pili, tako pač je. Legalno ali nelegalno. Primitivnega varnostnika pa ni treba prenašati na vratih kluba. Ker bo prej ali slej spet nekdo umrl, prst krivde pa bo spet usmerjen v napačne razloge.

Samo pravim.