Čiščenje bank se je začelo

Gnili zob je treba izpuliti.

Objavljeno
07. september 2013 00.11
Lidija Pavlovčič, gospodarstvo
Lidija Pavlovčič, gospodarstvo

Gnili zob je treba izpuliti. Tako slikovito je komentiral finančni strokovnjak ukrep centralne banke o začetku nadzorovanega prenehanja poslovanja Factor banke in Probanke. Ukrep je bil pričakovan, saj se je že dolgo šepetalo, da je zdravje obeh bank preveč načeto, in navsezadnje smo tudi v Delu pred tremi tedni zapisali, da sta banki kandidatki za likvidacijo.

Kljub vsemu je včerajšnja poteza centralne banke in vlade presenetljiva v tem, da se je to zgodilo že pred prenosom terjatev na slabo banko. Toda zakaj pa bi podaljševali negotovost, ko pa sta obe banki že dolgo neuspešno iskali nekoga, ki bi ju pozdravil s svežim kapitalom?

Da vlada in Banka Slovenije ukrepata pravilno, potrjuje tudi odločitev evropske komisije, ki je odobrila začasno državno pomoč. Gre seveda za milijardo evrov jamstva države zato, da bosta obe banki tudi v času kontrolirane likvidacije imeli denar za izpolnitev obveznosti do upnikov. Očitno je, da se Bruselj in Ljubljana zavedata, da morajo zadeve teči nadzorovano in brez panike. Ciprski prizori neobvladljivega navala na banko naj se tu ne bi ponovili.

In prav zato ne preseneča, da se je postopek nadzorovane likvidacije obeh bank začel prav v petek zvečer. Bančne poslovalnice in okenca so v soboto in nedeljo zaprta, varčevalci obeh bank pa imajo dovolj časa za trezen razmislek o besedah guvernerja centralne banke in finančnega ministra, da so vloge deponentov – tudi tiste nad sto tisočakov – varne in da nihče ne bo oškodovan, niti fizične osebe niti podjetja.

Kaže, da lahko zaupamo tem besedam in da so vsi nadaljnji koraki dobro premišljeni, vključno s tistim, kdo bo izgubil. To pa so lastniki bank, kar je po svoje dobra novica, ker nakazuje, da bo lobijem okrog obeh bank končno odvzeto korito. Tudi zato je dobro, da se je končno začelo čiščenje bank.