Novi izbrisani – tokrat upokojenci

So skupina 26.341 upokojencev novi izbrisani? Primerjava ni pretirana. Upravnih odločb tudi upokojenci niso dobili.

Objavljeno
19. julij 2012 20.25
Posodobljeno
19. julij 2012 21.00
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika
Jutri bo znano, kaj bo storil zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) po tem, ko je ustavno sodišče sporočilo, da za spremembo višine pokojnine ni dovolj, da ZPIZ o tem upokojence zgolj obvesti, ampak da mora v takšnem primeru izdati upravno odločbo. Le tako lahko upokojenci to izpodbijajo s pravnimi sredstvi.

Kaj drugega, kot da ZPIZ takšno razlago ustavnega sodišča sprejme in 26.341 upokojencem, ki jim je na podlagi zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) znižal pokojnine, skoraj ni mogoče pričakovati. Večina pravne stroke si je namreč pri tem vprašanju edina. Višino pokojnine je mogoče posamezniku spremeniti le na podlagi upravnega akta, saj gre za oblastno odločanje o pravicah, obveznostih in pravnih koristih posameznika. Takšnega posega pa ni mogoče opravičiti z listom papirja, na katerem piše, da se je nekomu pokojnina znižala za 300 evrov. To je globoko v nasprotju s pravno državo in ustavno pravico do enakega varstva v pravnih postopkih.

Primera, ko je vlada z zakonom selektivno znižala pokojnine samo nekaterim skupinam upokojencev, ki se jim pokojnina delno ali v celoti financira iz proračuna – udeležencem NOB, delavcem, ki so bili zaposleni na območju nekdanje SFRJ, internirancem, beguncem, vojaškim upokojencem … – pa v nobenem primeru ni mogoče zožiti zgolj na sporno ravnanje Zpiza.

Problem je skrb vzbujajoč, skoraj zagotovo ustavno sporen, saj je vlada z ZUJF ustvarila dve kategoriji upokojencev, čeprav se njihove pokojnine črpajo na enaki pravni podlagi. Upira se nam, da bi problematizirali, zakaj se pokojnina znižuje udeležencem NOB, ne pa tudi žrtvam dachavskih procesov? Na to naj odgovori vladajoča koalicija. Mi pa smo prepričani, da vlada ni naredila napake, kot pravi zdaj. Pri tem lahko zgolj povzamemo besede dr. Tineta Stanovnika z ljubljanske ekonomske fakultete, ki jih je pred kratkim zapisal za naš časopis. Stabilizacija javnih financ očitno niti ni posebna prioriteta te vlade, temveč je njen glavni cilj ideološko-revanšistični obračun s »sovražnikom« in ustvarjanje »izrednih razmer«. Obračun s tistimi, ki so žarišče odpora proti sedanji vladi.

Ponižujoče je do vseh 26.341 upokojencev, o katerih zdaj vlada pravi, da bo njihov primer proučila in zakon (morda ?) popravila do jeseni, hkrati pa je v sredo v državnem zboru zrušila opozicijski zakon, ki je hotel odpraviti diskriminatorne določbe ZUJF. Če je vlada zakon dala v parlamentarno proceduro po nujnem postopku, ni nikakršnega razloga, da ga na tak način tudi ne bi spremenila. Pred jesenjo. Zdaj pa bodo morali upokojenci, če bodo v prihodnjih dneh dobili upravne odločbe, sprožati sodne spore. Spore, ki bodo obremenili delo sodišča, torej institucije, ki jim koalicija tako in tako ne pripisuje posebne avtoritete in verodostojnosti.