Sprava v Ljudskem vrtu brez Zlatka Zahovića

Toliko nogometašev Maribora ni bilo v izbrani vrsti niti pod nekdanjimi selektorji s Štajerske.

Objavljeno
08. oktober 2012 12.54
Nogomet
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Slovenci so že videli na delu najuglednejša nogometna imena, kot so na primer Eusebiova Benfica, Gullitov Milan ali zvezdniški Lazio, ki so vsak v svojem času veljali bodisi za najboljše bodisi za najbogatejše klube na svetu. Ali pa reprezentanco Italije, ki je kmalu po celjskem porazu brez težav opravila s svetovno konkurenco.

No, letošnji oktober je mesec za nogometne privržence v Mariboru. Potem ko je v Ljudskem vrtu kot pokošen padel nekdanji finalist lige prvakov Panathinaikos, bodo štajerski navijači v manj kot mesecu dni v živo videli še tri spektakle. Ta petek bo trdnjavo pod mariborsko Kalvarijo obiskala slovenska reprezentanca, ki bo lovila prve točke v kvalifikacijah za južnoameriški mundial, pozneje, 20. in 25. t. m., bosta v hramu Zlatka Zahovića gostovala še Olimpija in Tottenham. Tudi v dvobojih s prerojenim ljubljanskim moštvom in ugledno Villas-Boasevo zasedbo bo šlo za prvorazredni gala predstavi, ki jih pri nas manjka skoraj toliko kot modrih državnikov.

O tem, kako modro je bilo nameniti kazen (gre za trimesečno prepoved opravljanja funkcij v nogometu) idolu mariborskih navijačev nekaj tednov pred morda usodno tekmo Slovenije s Ciprom – da je bilo to dan po zgodovinski zmagi z Grki, v tem kontekstu res ni pomembno –, obstajajo različna mnenja. Športni direktor Maribora je vendarle dovolj zrel in usmerjen v prihodnost, da bo naredil vse, kar lahko, da bi bil tudi – brez njega – petkov reprezentančni večer v mestu ob Dravi šampionski, kot so večeri ob tekmah tamkajšnjega kluba. Tudi Nogometna zveza Slovenije je v naslednjem koraku povlekla spravno, pragmatično potezo in armadi brezposelnih nogometnih privržencev, ki vlada v štajerski metropoli, ponudila nizko ceno za večino vstopnic, namreč pet evrov. Naposled je uslišal želje s severovzhoda še selektor Slaviša Stojanović, ki je poklical v reprezentanco štiri člane NK Maribor. Toliko nogometašev iz Ljudskega vrta ni bilo v izbrani vrsti niti pod nekdanjimi selektorji s Štajerske. Slovenski prvaki bodo na ta račun – ob tem pa še za Agima Ibraimija, ki se bo pridružil makedonski reprezentanci – dobili opazno finančno nadomestilo tudi iz posebnega sklada UEFA. Kljub temu je treba izpostaviti, da so si Mertelj, Cvijanović, Berić in vratar Handanović zaslužili vpoklic predvsem s konkurenčnimi nastopi v Evropi. To je to.

Glede na našteto obstaja realno pričakovanje, da bi lahko v petek prišlo do kakšnega stiska rok več v Ljudskem vrtu, da bi napenjanje mišic nasledila kakšna prijazna in optimistična beseda in da bi posledično vsi pihali v isti rog, oziroma, če hočete, da bi igrali na ista vrata. Toda v življenju obstaja najtanjša črta med uspehom in neuspehom, tako pa je tudi v nogometu. Prav vse je odvisno – tudi teza tega članka – od igre in izida tekme s Ciprom.