Bulmastifi napadli med »prestajanjem kazni«

Nekdanji vodja zavetišča Gmajnice pravi, da inštruktorica, ki so jo ogrizli psi, ne bi smela v ogrado.

Objavljeno
17. april 2012 19.30
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana - Sodnica Jadranka Juhant je slišala dovolj, da lahko razsodi o tem, ali zaradi napada bulmastifov na inštruktorico Metko Zorc obstaja temelj odškodninske odgovornosti Marije Šeme Baričevič in Jožeta Baričeviča, staršev in dedičev pokojnega Saše Baričeviča, ter kinologa Dušana Hajdinjaka.

Vsa Slovenija razen pasje inštruktorice Metke Zorc, ki je pomagala pri njihovi resocializaciji, je slišala za brutalen napad štirih bulmastifov 15. marca 2006, ki so v Oražnovi ulici na ljubljanskem Viču napadli Tržičana Stanislava Megliča, ko se je peš vračal iz službe domov.

Tako je bilo vsaj mogoče sklepati iz pričevanja veterinarja Milana Hrovatina, nekdanjega vodje zavetišča na Gmajnicah, ki je na ljubljanskem okrožnem sodišču dejal, da težko verjame, da res ni slišala za napad, kot sama trdi. Hrovatin je na sodišču pomagal pojasniti dogajanje v zavetišču, čeprav sam pri napadu 7. julija 2006, zaradi katerega Zorčeva za materialno škodo in duševne bolečine zahteva skupaj 18.000 evrov, ni bil navzoč.

S »kužki« se zaposleni 
niso upali ukvarjati

»Kmalu po napadu na Megliča je v zavetišče prišel Atos, za njim pa sta pozneje na prestajanje kazni prišla tudi Joy, ki je imela prestreljen rep in pljuča, in Atlas s poškodbo prednje tace. Skupaj z lastnikom Sašo Baričevičem smo se dogovarjali o resocializaciji,« je povedal Hrovatin in pojasnil, da je nastala težava, ker si zaposleni niso upali v ograde bulmastifov, da bi jih očistili in nahranili pse.

Dvakrat na dan sta na Gmajnice to sicer hodila počet Saša Baričevič in njegova partnerka Zora Rotar. »Poleg njih sem se s kužki ukvarjal le jaz,« je povedal o zlogasnih psih. Po njegovem mnenju bulmastifi niso bili agresivni, kljub temu pa so bile težave kar velike, saj so le težko našli ljudi, ki so bili pripravljeni poskrbeti za prevzgojo.

Spomnimo, da naj bi za to poskrbel Meli center Repče Dušana Hajdinjaka. »Nič nisem vedela, kakšni so ti psi ali da so nevarni, Hajdinjak mi je rekel, da bom že vse izvedela, ko bo treba,« je na sodišču povedala Zorčeva in pojasnila, da takrat sploh ni vedela veliko o psih, poznala ni niti pasme bulmastif.

Pri Hajdinjaku je sicer pridobila licenco (kinološka zveza je ni priznala), a le za šolanje »normalnih psov«, ne nevarnih. Rečeno ji je bilo, da bo nekaj zaslužila, in za plačilo pet evrov na uro je res pomagala Hajdinjaku. »Hajdinjak, Rotarjeva in Baričevič so mi zatrdili, da so psi prijazni in da jih je Meglič, čigar ime sem izvedela pozneje, izzval,« je prejšnjikrat povedala na sodišču.

Hajdinjak pa je povedal, da je Zorčeva gotovo vedela za napad, saj je celo na kinološki tečaj prinašala članke o napadu.

Hajdinjak je poleg lastnikov edini smel v ogrado

Da je bil poleg lastnikov edini, ki je smel v ogrado, kjer se je zgodil napad, Hajdinjak, je še povedal Hrovatin in pojasnil, da sta bila po njegovem vedenju inštruktorja tam le zato, da sta pomagala.

A zunaj ograde - na primer da sta skrbela za motenje s psi, klici in podobno, saj je bilo treba pse privaditi na druge ljudi, živali in urbano okolje. Na vprašanje pooblaščenke Zorčeve Neže Dular iz Odvetniške družbe Čeferin, ki jo je zanimalo, ali je bilo dejstvo, da so bili vsi trije psi v ogradi, ko se je zgodil napad, v skladu s programom, po katerem naj bi za prevzgojo poskrbeli individualno, je odgovoril, da ne.

A na vprašanje pooblaščenke Baričevičevih, Jasne Zakonjšek, ki ga je seznanila, da je Hajdinjak dejal, da se je to zgodilo še pred tečajem in da je Baričevič dobil navodilo, naj dva psa pred začetkom odstrani, povedal, da je bilo v tem primeru ravnanje v skladu s programom.

Hajdinjak namreč trdi, da Zorčeva ni imela kaj iskati v ogradi in da ji je to izrecno prepovedal. Po napadu jo je vprašal, zakaj ga ni ubogala, ona pa je odvrnila, da je »zajebala«.

A sama je na sodišču povedala, da je po dovoljenju Rotarjeve vstopila v ogrado; Atos jo je najprej pozdravil, nato sta prišla še druga psa. Joy jo je začela gristi, nato pa so jo napadli vsi trije psi in jo podrli na tla.

»Ne Baričevič ne Rotarjeva se nista odzvala, začela sem vpiti na pomoč, prišel je Hajdinjak in pse spravil proč,« je povedala. Pozneje ji je domnevno navrgel, da je zdaj krščena in je postala kinologinja. Odločitev sodišča bodo stranke prejele po pošti.