Hidro Koper: Brane Gorše obsojen na deset let zapora

Obsojen je bil zaradi poslovne goljufije, pranja denarja in zlorabe položaja. Tožilka je zanj predlagala 12 let zapora.

Objavljeno
15. april 2014 12.12
Posodobljeno
15. april 2014 14.54
tlo/sojenje
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Koper - Na Okrožnem sodišču v Kopru se je končalo sojenje v zadevi Hidro Koper, v kateri so nekdanjemu stečajnemu upravitelju Branetu Goršetu očitali storitev kaznivih dejanj poslovne goljufije, pranja denarja in zlorabe položaja.

Gorše je bil spoznan za krivega, za zapahe pa bo moral za deset let. Plačati bo moral denarno kazen v višini 49.985 evrov. Odrejen je bil odvzem njegovega premoženja, med drugim dveh starodobih avtomobilov znamke Mercedes in nepremičnino v Savudriji. Za hišo, ki jo ima v Ljubljani, velja prepoved prodaje.

Tožilka je na prejšnji obravnavi zanj sicer predlagala 12 let zaporne kazni, odvzem protipravno pridobljene premoženjske koristi in odvzem Goršetovih starodobnikov. Prav tako je tožilka sodnemu senatu za Goršeta predlagala še podaljšanje zavarovanja premoženja in podaljšanje pripora.

Barbaro Gorše in Vlada Petka je sodišče za kaznivi dejanji pranja denarja obsodilo na leto dni zapora, sodni senat pa ju je oprostil kaznivega dejanja pomoči pri zlorabi položaja. Rudolfu Trčku je sodišče zaradi kaznivega dejanja pranja denarja izreklo leto in pol zapora ter stransko denarno kazen v višini nekaj več kot 10.000 evrov.