Muncu 9 mesecev hišnega zapora

Matic Munc in njegova žena sta se pogodila s tožilstvom. Jerneja Munc bo morala opraviti 726 ur družbeno koristnega dela.

Objavljeno
26. september 2013 15.03
M. C., Slovenj Gradec; Ba. P., Delo.si
M. C., Slovenj Gradec; Ba. P., Delo.si

Slovenj Gradec - Na slovenjgraškem okrožnem sodišču poteka predobravnavni narok v primeru koroške deklice zoper obtožene Matica Munca in njegovo ženo Jernejo, Natalijo Markač in Zvonka Kakerja, dekličinega dedka po očetovi strani.

Pred narokom, ki ga je predsednica sodnega senata zaprla za javnost, je Matic Munc povedal, da sta se z ženo s tožilstvom pogodila. V zameno za priznanje krivde za sostorilstvo pri odvzemu mladoletne osebe bo Munc dobil devet mesecev hišnega pripora ter tri leta prepovedi opravljanja dejavnosti, njegova žena Jerneja Munc pa 726 ur družbeno koristnega dela.

Munc krivdo še vedno zanika, kot je dejal, so s soobtoženimi »krivdo priznali, čeprav vemo, da nismo krivi«, saj kot pravi Munc, ne verjame v pravno državo. »Na tem sodišču ne bi bilo drugega izhoda.«

Čeprav je zagovornik Markačeve Gorazd Fišer pred sodiščem dejal, da mladoletna oškodovanka v tem postopku ne s strani tožilstva ne obrambe ne bo predlagana za zaslišanje kot priča in se »razen tega, kar je vesoljna javnost o tej zgodbi že slišala, o zasebnem življenju mladoletne oškodovanke ne bo razpravljalo nič«, je predsednica sodnega senata Valerija Matvos Jeromel javnost kljub temu izključila, saj je že v obtožbi povzeto zasebno življenje oškodovanke, »njeno zasebno življenje pa je tudi del tega, kar se bo razčiščevalo na glavni obravnavi, v kolikor bo do nje prišlo«.

Zgodba za skrbništvo nad deklico se je začela zapletati potem, ko sta se starša deklice razšla in dekličin oče leta 2010, potem ko je bila deklica pravnomočno dodeljena v varstvo in skrb mami, deklice ni želel predati mami. Marca 2011 je bila izvedena izvršba, a policija deklice ni našla na očetovem domu.

Deklico je nato marca 2011 njena mama prijavila kot pogrešano. Vmes je oče dekličino mamo in dedka ovadil zaradi suma spolne zlorabe deklice, ovadba pa je bila maja 2011 na tožilstvu zavržena. V Svetovalnici Akcija! so v zvezi s tem vseskozi trdili, da sum ni bil raziskan.

Po letu dni pogrešanja so deklico 28. marca lani našli v Ljubljani skupaj z njeno babico po očetovi strani Zlatko Kaker.

Dekličin oče Boštjan Kaker je bil zaradi sodelovanja pri odvzemu mladoletne osebe in zanemarjanja otroka marca lani obsojen na tri leta in pol zapora, Višje sodišče v Mariboru pa mu je po pritožbi kazen znižalo na dve leti in osem mesecev zapora.