Tragedija na primorski avtocesti

V verižno trčenje je bilo vpletenih 71 vozil. Po uradnih podatkih so umrle štiri osebe, več deset je ranjenih.

Objavljeno
30. januar 2016 15.46
B. Š., Mo. B., Ma. F.
B. Š., Mo. B., Ma. F.

Koper – Na primorski avtocesti med Koprom in Ljubljano, na odseku od Senožeč proti Razdrtemu, se je okoli 14. ure zgodila huda prometna nesreča. Sodeč po zadnjih policijskih poročilih, ki jih povzema STA, so v nesreči izgubili življenje štirje ljudje in ne pet, kakor so pred tem poročali nekateri mediji, okoli 30 udeležencev je ranjenih.

Vse kaže, da gre za najhujšo prometno nesrečo na slovenskih cestah. Tragična bilanca se lahko sicer še spremeni, saj se reševalne ekipe menda še vedno niso prebile do vseh poškodovanih.

Kot je za 24ur povedal vodja senožeških gasilcev Primož Mavrič je bilo v nesreči udeleženih 71 vozil, od tega štiri tovorna in en avtobus. V UKC Ljubljana je bilo prepeljanih sedem poškodovanih, še dva pa pričakujejo, pa je povedal Anže Kristan iz UKC Ljubljana. Vsi so izven življenjske nevarnosti.  

V izolsko bolnišnico so sprejeli 22 poškodovanih, od tega so jih morali devet hospitalizirati, je za 24ur povedal zdravnik Peter Golob. Dva sta huje poškodovana.

K nesreči je botrovala slaba vidljivost zaradi megle in premajna varnostna razdalja med udeleženci nesreče.

Nekateri vozniki poročajo, da je ob cesti stal moški, ki je z lučjo opozarjal na nevarnost. S sicer zelo nevarnih dejanjem je povzročil, da so vozila zmanjšala hitrost in se tako izognila trčenju.

Cesta zaprta v obe smeri

Po podatkih PIC je bila med priključkoma Senožeče in razcepom Nanos cesta v obe smeri zaprta do okoli 21. ure. Polovica avtoceste med priključkoma Senožeče in razcepom Nanos proti Ljubljani je še vedno zaprta. Obvoz je po regionalni cesti Senožeče-Razdrto. Še vedno je zaprta tudi hitra cesta Vipava - razcep Nanos v smeri Kopra in Ljubljane.

Kot je za RTV Slovenija povedal Mirko Žaren iz prometno informacijskega centra, bo avtocesta zaprta še več ur.

Ponekod na Primorskem je zaradi megle zmanjšana vidljivost predvsem med Postojno in Kozino.