Tošić, Šarić in pajdaši so komunicirali v šifrah

Pogovori so prišli v javnost, ko so z njih sneli oznako »tajno«, saj jih bodo uporabili kot dokaze na sojenju v Beogradu.

Objavljeno
04. oktober 2011 11.53
Posodobljeno
04. oktober 2011 11.53
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Beograd - Prestreženi pogovori obtoženih tihotapljenja kokaina, ki so jih predstavili na sojenju v Beogradu, segajo v januar 2009. Srbska varnostno-obveščevalna služba je v sodelovanju s posebno enoto italijanske policije prestregla 18 pogovorov, v katerih domnevni preprodajalci ugotavljajo, da so utrpeli velike izgube, na svoji spletni strani poroča Blic.

Med prestreženimi pogovori je tudi pogovor med prvoobtoženim na procesu v Beogradu, domnevnim vodjem kriminalne družbe Darkom Šarićem, in prvoobtoženim na procesu v Ljubljani, Draganom Tošićem, ki je domnevno vodil slovenski del kriminalne naveze.

Pripadniki kriminalne skupine na posnetih razgovorih govorijo v šifrah oziroma nekakšnem kodiranem jeziku, v katerem beseda '»umaknjen« pomeni »aretiran«.

Obtoženi so za izmenjavo telefonskih številk uporabljali poseben šifrirni sistem, ki je števke od nič do devet zamenjal s določenimi črkami abecede. S pošiljanjem na videz nesmiselnih sporočil, so si pripadniki narkokartela pravzaprav izmenjevali telefonske številke, ki so jih nameravali uporabljati.

Pogovori so sicer prišli v javnost, ko so z njih sneli oznako »tajno«, saj jih bodo uporabili kot dokaze na sojenju v Beogradu.