Višje sodišče potrdilo pogojno obsodbo župana Mute

Za občino Muta je Boris Kralj protipravno pridobil sredstva iz državnega proračuna v višini 61.468,20 evra.

Objavljeno
03. oktober 2012 12.49
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Maribor - Višje sodišče v Mariboru je v celoti potrdilo sodbo Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu, ki je župana Mute Borisa Kralja in nekdanjega direktorja gradbenega podjetja Gradnje IGEM Bogdana Kutina pogojno obsodilo na 14 mesecev zaporne kazni s poskusno dobo dveh let, poroča današnji Večer. Kralj je bil obsojen goljufije, Kutin pa pomoči pri goljufiji.

Slovenjgraško sodišče je sodbo izreklo decembra lani, oba pa je obsodilo tudi ponareditve poslovnih listin. Sodba bo postala pravnomočna, ko jo bodo stranke prejele, poroča omenjeni časnik.

Kralj je bil decembra lani obsojen, da je ob pomoči Kutina, ki mu je po ugotovitvi sodišča izdal lažni situaciji in računa za sicer še neopravljena dela, na Agencijo RS za regionalni razvoj naslovil zahtevek za sofinanciranje projekta komunalne infrastrukture poslovne cone Gortina Muta.

Za občino Muta je tako, kot ugotavlja sodišče, protipravno pridobil sredstva iz državnega proračuna v višini 61.468,20 evra, ki ustreza 75 odstotkom vrednosti izvedenih del celotnega projekta.

Občina Muta je s podjetjem Gradnje IGEM kot najugodnejšim ponudnikom za izgradnjo komunalne infrastrukture v okviru razpisa male vrednosti pogodbo podpisala septembra 2005.

Kmalu zatem so z deli začeli, vendar pa jih niso končali dva meseca pred iztekom proračunskega leta, kot je bil določen zadnji rok za vložitev zahtevka do države oziroma agencije za regionalni razvoj za izplačilo odobrenih sofinancerskih sredstev.

Razlog je bil v težavah občine, povezanih z lastništvom zemljišč, dela pa so bila izvedena kasneje.