Džamija čaka na gradbeno dovoljenje

Vloga za gradbeno dovoljenje je oddana, je potrdil tajnik islamske verske skupnosti Nevzet Porić. Gradnja objekta bo stala vsaj 12 milijonov evrov.

Objavljeno
11. julij 2013 11.45
Ma. J., Ljubljana, STA
Ma. J., Ljubljana, STA
Ljubljana - Islamska skupnost v Sloveniji je na ljubljansko upravno enoto oddala vlogi za gradbeni dovoljenji za džamijo in cesto ob njej, je za STA potrdil tajnik skupnosti Nevzet Porić. Zdaj čakajo na rešitev vlog, upajo pa, da se bo gradnja džamije dejansko začela 14. septembra, ko bodo na zemljišču ob Kurilniški ulici za Bežigradom položili temeljni kamen.

Pogoji za pridobitev gradbenega dovoljenja so bili vzpostavljeni aprila, ko je mestni svet potrdil spremembe obstoječega prostorskega načrta. Hkrati je bila v zemljiški knjigi vpisana komasacija med islamsko skupnostjo, MOL in Energoplanom, tako da je verska skupnost po več letih vendarle postala lastnica vseh zemljišč, potrebnih za gradnjo.

Vsaj 12 milijonov evrov za gradnjo

Lokacija ob kurilniški je bilapo več letih iskanja primernega mesta za džamijo določena leta 2007. Islamska skupnost je leta 2008 od MOL kupila večino zemljišč za Islamski kulturni center.

Na 11.000 kvadratnih metrih velikem zemljišču med Parmovo in Kurilniško ulico veljavni prostorski akt predvideva, da bo glavni objekt visok do 12 metrov, molilnica do 24 metrov, minaret pa do 40 metrov. Za dostop do centra sta predvideni dve novi dvosmerni cesti. Porić je še pojasnil, da stroški gradnje centra verjetno ne bodo nižji od 12 milijonov evrov.