Janković in policist po obravnavi na urgenci v domačo oskrbo

Udeleženec protesta ljubljanskega župana in policista poškropil s solzivcem. PS: gre za zlorabo civilno-družbenega gibanja.

Objavljeno
05. december 2013 17.44
DEMONSTRACIJE
Ni. Č., V. V., Delo.si, STA
Ni. Č., V. V., Delo.si, STA

Ljubljana - Eden od udeležencev današnjih protestov v podporo Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) je ljubljanskega župana Zorana Jankovića, poškropil s solzivcem.

Župan, ki so ga močno pekle oči, je po incidentu v spremstvu policistov odšel v mestno hišo. Podžupanja Tjaša Ficko je potrdila, da so župana pozneje odpeljali na urgenco.

Nekaj deset protestnikov se je namreč s Kongresnega trga, kjer so se zbrali, odpravilo na pohod po mestu, tudi proti ljubljanski mestni hiši. Glede na to, da v središču prestolnice poteka tudi Miklavžev sprevod, so med stojnicami srečali tudi ljubljanskega župana. Eden od njih je pristopil k Jankoviću in ga poškropil s solzivcem po obrazu in glavi.

Župana so začele peči oči, prijel se je za glavo in odšel v svoje prostore v Magistrat.

Na ljubljanski policijski upravi uradnih informacij še nimajo. Po za zdaj znanih podatkih pa naj bi poškropili tudi enega od policistov.

Na protestu približno 70 ljudi

Približno 70 ljudi je v središču Ljubljane od 16. ure do skoraj 19. ure zahtevalo, naj se KPK nemudoma omogoči pogoje za nadaljevanje dela.

Protestniki so s seboj prinesli transparente z napisi Podpora KPK, Shod proti korupciji 5.12., Poslance na minimalce in Penzionerji, delavci, otroci, kdo krade naše dostojanstvo?.

Protestnica Helena je v izjavi z medije poudarila, da Slovenija potrebuje neodvisno KPK, nedavni odstop njenega senata pa bi moral biti opozorilo, »da izgubljamo še zadnjo nit demokracije, zadnjo nit pravne države«. Vendarle pa tudi predsedniku KPK v odstopu Goranu Klemenčiču ne zaupa povsem.

Po besedah protestnika Igorja se vstajniki borijo za njihove ustavne pravice. Pričakoval je sicer, da bo protestnikov več, a ugotavlja, da je odnos državljanov do korupcije indiferenten. Poudaril je še, da so doslej od njih zahtevali le mirne vstaje, vendar pa upa, »da ne bo dolgo mirno«. »Vsaka revolucija, ko se je začela, je bila krvava. Z mirnim stanjem se v naši državi na splošno ne da nič doseči,« je dejal.

»Ko bo počilo, jih bomo vse nesli iz parlamenta,« je dodal protestnik Milan, ki je s seboj prinesel tudi slovensko trobojnico z rdečo zvezdo.

Udeležbo na protestu, ki jo organizira Zveza Ljubljanski puntarji, je sicer na družabnem omrežju Facebook napovedalo blizu 300 ljudi, morebiten prihod pa je napovedalo okoli 160 posameznikov.