Nova ljubljanska sodna stavba in zapor naj bi stala do leta 2017

Poslopje bo pod eno streho združilo vsa sodišča prve stopnje v Ljubljani ter ljubljansko okrožno tožilstvo.

Objavljeno
22. november 2013 14.19
hočevar gradbena jama
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Ljubljana - Nova ljubljanska sodna stavba bo, kot kaže, stala za Bežigradom, med Topniško ulico in Dunajsko cesto. Okvirna vrednost projekta je 123,5 milijona evrov, je danes napovedal pravosodni minister Senko Pličanič, zgrajena naj bi bila do leta 2017. Do tega leta naj bi stali tudi novi ljubljanski zapori. Vrednost projekta je okoli 40 milijonov evrov.

Nova stavba bo pod eno streho združila vsa sodišča prve stopnje v Ljubljani ter ljubljansko okrožno tožilstvo. Sedaj so vsi ti organi razpršeni po mestu, kar onemogoča njihovo optimalno delovanje, je danes na novinarski konferenci pojasnil minister. Večina sodišč trenutno deluje v najetih prostorih, s selitvijo v lastne prostore pa bo država letno prihranila 3,2 milijona evrov. Poleg tega bo stavba energetsko varčna, zato tudi tukaj pričakujejo okoli pol milijona evrov letnega prihranka.

Cilj ministrstva je, znebiti se najemnin

Med osmimi in desetimi milijoni evrov prihodka pričakujejo od prodaje stavb v lasti države, ki se bodo s selitvijo v sodno stavbo izpraznile. Prav tako bo prihodke prinašalo tudi upravljanje javnega dela garaže v novi sodni stavbi, saj jo nameravajo graditi v javno-zasebnem partnerstvu.

Po Pličaničevih besedah je cilj ministrstva, da se znebijo najemnin. Na Tavčarjevi, kjer stavbo najemajo, delujeta tudi vrhovno in ljubljansko višje sodišče, za ti sodišči pa bodo še videli, kje bosta, pravi minister.

Nova stavba naj bi bila velika od 35.000 do 40.000 kvadratnih metrov. Zemljišče v bližini Bežigrajskih dvorov je v lasti države.

Na voljo tudi parcela v Bizoviku

Prva vlada Janeza Janše je že načrtovala gradnjo sodne stavbe na Masarykovi, v ta namen je tudi kupila zemljišče. Ta projekt je Pličanič nasledil, je povedal danes, a ko so opravili analize, se je izkazalo, da je zemljišče za Bežigradom bolj primerno. Parcelo na Masarykovi nameravajo prodati.

Tudi glede zaporov je Pličanič povedal, da ima država na voljo parcelo v Bizoviku, a ni nujno, da bo stavba tam tudi stala.

Pravosodno ministrstvo načrtuje tudi energetsko prenovo upravnih stavb, 30 stavb pravosodnih organov ter 15 stavb ministrstev in organov v sestavi. Energetski pregledi so opravljeni že za več kot polovico stavb.

Energetska sanacija teh stavb, ki jih upravlja ministrstvo, bo stala okoli 40 milijonov evrov. Ministrstvo pričakuje, da bodo poleg evropskih sredstev investicijo poplačali predvsem nižji stroški energije, vzdrževanje in upravljanja.

Odšteti bo treba 300 milijonov

Ministrstvo načrtuje tudi centralizacijo upravljanja nepremičnega premoženja države, nadaljevanje digitalizacije in informatizacije v pravosodju, novosti na področju izobraževanja v pravosodju, spremembe pri izvajanju podpornih nalog v zaporskem sistemu in še nekatere druge aktivnosti, denimo centralno upravljanje voznega parka upravnih in pravosodnih organov.

Vsi ti projekti oziroma investicije so skupno vredni 300 milijonov evrov, vsi pa so po besedah ministra namenjeni izboljšanju pogojev delovanja. Sredstev za te projekte v proračunu ni, šlo bo za evropska sredstva in javno-zasebno partnerstvo, je povedal Pličanič na današnji novinarski konferenci.

Policija bo dobila nove pristojnosti pri preiskavi bank

Pličanič je na kratko omenil še prihajajoče spremembe zakonodaje. Že prihodnji teden bo na vladi najbrž novela zakona o kazenskem postopku, ki bo predvsem policiji podelila nove pristojnosti, pretežno glede preiskav v bankah.

Do konca leta načrtujejo tudi spremembe zakonov o sodiščih in sodniški službi za, kakor je dejal minister, večjo transparentnost sodstva in še bolj učinkovito delo sodišč. Med spremembami v izobraževanju napoveduje tudi prenovo državnega pravniškega izpita. Čez nekaj mesecev se obeta tudi prenova državnotožilske zakonodaje, Pličanič pravi, da bodo spremembe šle v smeri večjih pristojnosti in odgovornosti vodilnih.

Minister je danes razkril tudi, da je ministrstvo tik pred podpisom pogodbe z nemškim ponudnikom za oddajo nepremičnin, ki jih Javni gospodarski zavod Pohorje Mirna uporablja pri proizvodnji gasilske opreme. Ponudnik bo državi plačal 813.000 evrov za nakup opreme v zavodu in dobrih 13.000 evrov za najem nepremičnin. Najemal jih bo deset let, pri tem pa se je ponudnik zavezal, da bo zagotovil delo zaprtim ljudem.