Občina Tritonisu (še) ni nakazala 1,55 milijona evrov

Kljub nični pogodbi za parkirišče ob Vojkovi MOL noče vrniti kupnine – Na denar čaka tudi PNZ

Objavljeno
06. marec 2014 18.23
Privat parkirišče na Vojkovi cesti,Tritonis d.o.o.,Ljubljana Slovenija 13.01.2014
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – MOL podjetju Tritonis klub pisni zahtevi njegovega direktorja Damjana Bremca še ni vrnila dobrega milijona in 70 tisočakov kupnine in 481 tisočakov zamudnih obresti, kolikor bi mu morala nakazati iz naslova nične pogodbe o nakupu parcel ob Vojkovi cesti.

Direktor Tritonisa, ki je 24. februarja občini poslal dopis, s katerim od nje zahteva, da mu takoj (v osmih dneh od prejema obvestila) vrne kupnino in zamudne obresti, je izjemno razočaran, da župan Zoran Janković tega noče storiti. Menil je namreč, da bo na podlagi pravnomočne sodbe višjega sodišča v gospodarskem sporu med PNZ in MOL občini jasno, da mora tisto, kar je prejela na podlagi nične pogodbe iz leta 2009, nemudoma vrniti. Ker od takrat tečejo tudi zamudne obresti, je bil prepričan, da bo »davkoplačevalcem« skušala prihraniti več deset evrov dnevnih obresti, ne pa da bo zavlačevala vračilo nezakonito pridobljene kupnine. Zahtevek za revizijo sodbe na vrhovnem sodišču namreč ne zadrži izvršbe, saj gre za uporabo izrednega pravnega sredstva.

Po njegovih podatkih je omenjeni rok potekel 5. marca, pri čemer mu občina ni poslala niti odgovora, ali je pripravljena za sestanek, na katerem bi so dogovorili, kako (pod kakšnimi pogoji) sporazumno rešiti preostali del spora. Ker je Bremcu zdaj jasno, da župan in občina nista zainteresirani za pogajanja ter hiter in pošten dogovor o plačilu odškodnine za povzročeno poslovno in drugo škodo v preteklih petih letih, v svojih zahtevah ne bo več tako popustljiv, kot je bil do zdaj.Županovo nepripravljenost za pogajanja o višini škode bodo pač morali plačati nič krivi davkoplačevalci, je še dodal Bremec.

Zahteval bo pet milijonov

Iz povedanega sledi, da MOL čaka dolgotrajno pravdanje, pri čemer doslej izračunana škoda po Bremčevih besedah znaša že približno pet milijonov evrov. Gre za občinska dejanja, ki so Tritonisu povzročila poslovno škodo, zmanjšala ugled, ga spravila na rob stečaja, Damjana Bremca kot njegovega lastnika pa na rob bankrota, eksistence in osebne stiske. V škodo so vštete še vse sodne takse, davek na promet nepremičnin, plačane obresti, stroški posojila, idejnih projektov, soglasij in financiranja, odškodnina za izgubljeni dobiček pri projektu in bodočih dobičkov, odškodnina zaradi osebne stiske, izguba imena, poslovnega ugleda, izguba bonitet ...

Brez plačila tudi PNZ

Iz podjetja PNZ, ki je na višjem sodišču letos dobilo gospodarski spor z MOL za funkcionalna zemljišča, neupravičeno in nezakonito prodana Tritonisu, pa smo zvedeli, da mu občina do včeraj še ni nakazala 5949 evrov pravdnih stroškov in 9805 evrov stroškov pravdnega postopka, kolikor ji je 21. januarja letos naložilo sodišče. Ker smo o sodbi pisali že 13. februarja, bi ta denar po naših in izračunih PNZ morala že nakazati, saj je sodba pravnomočna, 15-dnevni rok za plačilo obveznosti pa potekel. Zato zdaj tečejo tudi zamudne obresti.