Ljubljana – Čeprav imamo tudi v Ljubljani privilegij, da se lahko v vročih poletnih dneh odžejamo z vodo iz katerega od 15 pitnikov, pa podatki o porabi vode javnega podjetja Vodovod Kanalizacija (Vo-Ka) kažejo, da imajo večinoma vsi zelo nizko porabo.
V Vo-Ka sicer nimajo podatkov o številu obiskovalcev, po porabi vode v kubičnih metrih za posamezne pitnike po mesecih pa je razvidno, da vodo največ uporabljajo obiskovalci iz pitnika na Rožniku. Vsi drugi pitniki pa imajo relativno zelo nizko porabo.
Strah, da voda iz pitnikov ne bi bila pitna, je odveč. Na Vo-Ka pravijo, da vzorce pitne vode kontrolirajo osem mesecev, od marca do oktobra, in sicer dvakrat na mesec za mikrobiološko analizo ter dvakrat na leto za fizikalno kemijsko analizo. Pregledajo 128 vzorcev z mikrobiološko analizo in 16 vzorcev s fizikalno kemijsko analizo. Povprečni strošek vzorčenja in analiz je približno 866 evrov. Vzdrževanje pitnikov pa skupaj stane 6927 evrov: 1285 evrov so stroški dela, 2922 evrov stanejo mikrobiološke analize in 2720 evrov fizikalno kemijske analize.
Pitniki, ki delujejo od aprila do oktobra, so priključeni na osrednji vodovodni sistem Ljubljane in vsi ležijo na območju, kamor doteka voda iz vodarne Kleče. Ker stojijo na lokacijah, kjer je v bližini javno vodovodno omrežje, je zadrževalni čas vode od omrežja do pipe pitnika kratek, zato se voda v njih običajno ne pregreva; če pa se to vseeno zgodi v času visokih poletnih temperatur, pa v Vo-Ka svetujejo spiranje pitnika toliko časa, dokler vanj ne priteče sveža voda.