Odlok o avtotaksi prevozih v veljavi

Če taksist ne bo upošteval najvišje cene za kilometer vožnje, ki je po novem evro in pol, ga je treba opozoriti.

Objavljeno
16. avgust 2013 11.06
jer Taxi, ljubljanski taksisti
Mo. Z., Ljubljana
Mo. Z., Ljubljana

Ljubljana - Najvišja cena za kilometer vožnje s taksijem - evro in pol - je začela veljati 10. avgusta, potem ko je odlok, v katerem sta zapisani tudi najvišja štartnina, ki ne sme presegati dveh evrov, in cena čakalne ure, ki ne sme biti višja od dvajsetih evrov, na julijski seji potrdil mestni svet.

Na ljubljanski občini pravijo, da bo nadzor nad maksimalnimi cenami izvajal mestni inšpektorat s »poudarkom na preventivnem obveščanju občanov in morebitnih kršiteljev«.

Kaj lahko naredi posameznik v primeru, da mu bo taksist postavil višjo ceno od določene? Na občini odgovarjajo: »Stranka ima možnost, da taksista opozori na maksimalno ceno, v skrajnem primeru pa ga lahko prijavi tržni inšpekciji.«

V odloku, ki ga je osmega julija potrdil mestni svet, so predvidene tudi kazni za kršitelje, in sicer se z globo 1200 evrov kaznuje avtotaksi prevoznik kot pravna oseba, samostojni podjetnik in posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če ravna v nasprotju z določeno maksimalno postavko, medtem ko se s 400 evri kaznuje odgovorna oseba.