Poseg v arhitekturo kljub nasprotovanju avtorja?

Vila Urbana: Delavci so ogradili marmorno stopnišče, stanovalci se bojijo, da bodo dela začeli prav med prazniki

Objavljeno
24. oktober 2014 18.42
urbana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Delavci v Vili Urbana se, kot kaže, pripravljajo na rušitev in menjavo zunanjega stopnišča, čeprav arhitekt objekta temu nasprotuje. Vloga za gradbeno dovoljenje je še vedno v obravnavi, stanovalci pa se bojijo, da bodo dela začeli prav med prihajajočimi počitnicami in prazniki, ko bodo pristojne službe neodzivne.

Čeprav je vloga za gradbeno dovoljenje, ki jo je investitor KID Real vložil pred dobrim mesecem, še vedno v postopku na upravni enoti, se dela v Vili Urbana intenzivno nadaljujejo. Ta teden so delavci med drugim ogradili marmorno stopnišče, na mestu katerega si KID Real in Hofer (ta bo poleg Lekarne Ljubljana zasedel prostore v mezaninu objekta) želita tekoče stopnice. Pred dnevi smo že pisali o mnenju arhitekta Borisa Podrecce, ki je oblikoval Vilo Urbana. Ta je za Delo povedal, da posegu odločno nasprotuje, saj ima stopnišče simboličen pomen, s čimer se je ob načrtovanju objekta pred leti strinjal tudi lastnik KID Reala Jože Anderlič.

Da o vlogi za gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo dela objekta na Poljanskem nasipu 10 še ni bilo odločeno, je potrdila Tjana Matjašič Prijič, vodja izpostave Center ljubljanske upravne enote. S pojasnili je bila skopa, češ da postopek še teče, zato nam ni uspelo izvedeti, ali je del vloge tudi vgradnja novih stopnic. Ali nameravajo poseči v sedanje stopnišče iz marmorja in kdaj, smo poskušali preveriti tudi pri izvajalcih gradnje. Izvedbo del je pred dnevi prevzelo podjetje Strabag, a odgovorna oseba na gradbišču Andrej Maver v zvezi z gradnjo ni hotel dajati pojasnil. Usmeril nas je na investitorja, KID Real, ki da je pristojen za posredovanje informacij, toda tam na naša vprašanja ne odgovarjajo. Na vprašanje, kaj pomeni nedavna ograditev stopnišča, je Maver odgovoril le: »Mi bomo naredili svoje delo v skladu z našo pogodbo, kaj bo investitor delal naprej, pa ni naša stvar.« Po naših informacijah naj Strabag sicer ne bi opravljal spornih del, za katera bi investitor potreboval posebna dovoljenja, pri pridobivanju katerih doslej niso bili uspešni. Pač pa naj bi KID Real za to pridobil dve manjši podjetji, ki imata po dostopnih podatkih le po enega zaposlenega.

Potem ko so stanovalci že ob začetku gradnje opažali razpoke na stenah, je prejšnji teden začelo še zamakati v pritličju. Naj spomnimo, gradbeni inšpektorat je po začetku del opravil več ogledov gradbišča, a ker niso ugotovili nepravilnosti (dela naj bi se izvajala v skladu z gradbenim dovoljenjem iz leta 2005 oziroma je šlo le za vzdrževalna dela), so postopek na začetku oktobra ustavili. Včeraj nam od inšpektorjev ni uspelo izvedeti, ali so po novih poškodbah na objektu in novih prijavah, ki so bile podane, znova opravili ogled ali ne.

Stanovalce, ki posegom v objekt nasprotujejo, zaradi česar KID Real najverjetneje ne bo mogel dobiti gradbenega dovoljenja (zanj potrebuje soglasje etažnih lastnikov), je ta teden zmotilo še preverjanje o možnosti dostave Hoferjevega tovornjaka. Kot pravi eden od njih, je v torek tudi v praksi postalo jasno, da skupni prostor objekta, ki naj bi ga trgovec uporabljal za dostavo, ni primeren za tako velika vozila, saj je prenizek, da bi tovornjak zapeljal v stavbo, in bo tako oviral promet na Poljanskem nasipu. Pisali smo že, da pogodba, s katero je Hofer kupil prostore v Vili Urbana, vsebuje nenavadno določilo, s katerim se je prodajalec zavezal, da bo trgovcu zagotovil občinsko dovolilnico, ki bo tu omogočala vožnjo 26-tonskih tovornjakov (sicer velja omejitev 3,5 tone). O vlogi za izdajo dovolilnice morajo na MOL odločiti na začetku novembra. Pri Hoferju so za Delo potrdili, da dovolilnice še nimajo in da so izvedli »izključno testno dostavo«. Nismo pa izvedeli, ali imajo druge rešitve, če občina ne bo izdala dovoljenja za tovorna vozila s sedemkrat večjo obremenitvijo, kot velja sicer.