Rumena urbana po včlanitvi v knjižnico še prenosna

Mestna knjižnica Ljubljana bo od članov morala pridobiti posebno privolitev za preverjanje njihovih osebnih podatkov v bazi izdajatelja – Ljubljanskega potniškega prometa.

Objavljeno
11. januar 2013 19.15
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Mestna knjižnica Ljubljana, ki v obdobju med 4. junijem lani in letos zamenjuje članske izkaznice z urbano, bo od članov morala pridobiti posebno privolitev za preverjanje njihovih osebnih podatkov v bazi izdajatelja – Ljubljanskega potniškega prometa.

Tako je v odločbi ugotovil informacijski pooblaščenec, državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov Blaž Pavšič, ki je vodil inšpekcijski postopek. V MKL na to odgovarjajo, da bo v prihodnje vsak uporabnik, ki se bo včlanil v knjižnico, dal osebno privolitev s podpisom za dostop do zbirke osebnih podatkov, ki jih upravlja LPP.

Po novem nič več izpisa dobroimetja

Pooblaščenec je še ugotovil, da mora član knjižnice s podpisom posebne privolitve dovoliti tudi izpis stanja na kartici urbana, kar se samodejno zgodi ob plačilu storitve v MKL. V knjižnici na to odgovarjajo, da se v prihodnje na izdanem potrdilu o plačilu storitve podatek o znesku dobroimetja na urbani ne bo več izpisoval.

Prostovoljna uporaba terminske ali prenosne

Osebni podatki posameznega člana, to so ime, priimek, rojstni datum, naslov in evidenčna številka člana, ki jih MKL pridobi ob vpisu, se prek spletne aplikacije, skupaj s številko kartice urbana, posredujejo podjetju Imovation, ki je pogodbeni obdelovalec osebnih podatkov; pri tem pa sta bazi uporabnikov storitev MKL in LPP popolnoma ločeni.

Člani knjižnice lahko kot člansko izkaznico uporabljajo prenosno (rumeno) ali terminsko (zeleno) urbano, vendar pa, če že imajo terminsko kartico, se v knjižnico ne morejo vpisati s prenosno, menijo v MKL. Ta namreč preveri, ali so osebni podatki bralca že v sistemski bazi LPP; pri tem pa MKL dostopa do podatkov v zbirki LPP.

Informacijski pooblaščenec ugotavlja, da MKL uporabe knjižničnih storitev ne sme pogojevati s preverjanjem posameznikovih osebnih podatkov v zbirki LPP, ampak mora posamezniku omogočiti, da se za to odloči prostovoljno; pri tem odklonitev take obdelave njegovih osebnih podatkov ne sme v ničemer vplivati na uporabo knjižničnih storitev.

To pomeni, da četudi ima bralec terminsko urbano, mu mora MKL omogočiti vpis s prenosno, če ne privoli v vpogled v njegove osebne podatke v bazi LPP. Na vprašanje, ali bo MKL tistim bralcem, ki v to ne bodo privolili, omogočila še kakšno drugo izkaznico poleg urbane, so odgovorili, da ne, člani pa bodo lahko za to dokazovanje članstva uporabili mobilni telefon, ki ga je prej treba registrirati v knjižnici. Za vsako transakcijo v MKL bo operater predvidoma zaračunal od 0,04 do 0,10 evra, odvisno od operaterja.

Iz odločbe informacijskega pooblaščenca razberemo, da MKL in LPP sprva nista bila enotnega mnenja, ali prenosna urbana, ki postane tudi članska izkaznica v knjižnici, pri čemer se nanjo natisnejo ime, priimek in članska številka, ostane pri prevozu z mestnim avtobusom prenosna še naprej.

MKL je menila, da ni več prenosna pri prevozih, medtem ko je LPP menil, da ostaja prenosna; kontrolorji LPP pa pri nadzoru ne smejo preverjati identitete potnika, ki se vozi s prenosno (rumeno) urbano. Po izdaji odločbe sta MKL in LPP poenotila stališče, da je prenosna urbana, ki postane tudi članska izkaznica v knjižnici, še naprej prenosna, kar je LPP v svojih splošnih prevoznih pogojih tudi zapisal.

Izdaja duplikatov

MKL in LPP imata urejeno izdajo duplikatov, tako da imetnik, ki kartico izgubi, mu jo ukradejo ali se poškoduje, dobi novo z vsemi podatki, ki so bili na stari. Stvar lahko uredi v MKL ali na LPP, ni mu je treba urejati posebej pri vsakem od njiju.

Tako lahko imetnik kartice dobi duplikat pri vseh enotah MKL in LPP, pri tem pa se mora identificirati z osebnim dokumentom. V MKL lahko to storijo s klikom v svoji bazi na ukaz »izdelaj dvojnik« in tako na LPP posredujejo podatek o številki kartice, na podlagi katerega sistem iz podatkovne zbirke LPP pridobi podatke o tem, ali gre za subvencionirano kartico, o znesku dobroimetja, o imenu, priimku ter evidenčni številki člana.

Pooblaščenec je ugotovil, da je pogodba o poslovnem sodelovanju pri uporabi sistema enotne kartice urbana v MKL, s katero sta MKL in LPP drug drugega pooblastila za izdajo duplikatov za izgubljene, ukradene in uničene terminske kartice urbana, deloma pomanjkljiva. Dopolniti jo morata z dogovorom o postopkih in ukrepih za zavarovanje osebnih podatkov, ki so jima bili zaupani v obdelavo.

V MKL so povedali, da bodo vse organizacijske, tehnične in logično-tehnične postopke ter ukrepe za zavarovanje osebnih podatkov v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov še podrobneje zapisali v pogodbo o poslovnem sodelovanju pri uporabi sistema enotne mestne kartice urbana v MKL.

Ugotovljene nepravilnosti mora MKL odpraviti v desetih dneh, to je do 20. januarja, kar bodo po njihovih besedah tudi storili. Do zdaj je kartico urbana kot člansko izkaznico MKL registriralo 30.000 članov (od 84.247).