Seje MOL bodo lahko snemali le mediji in služba mestnega sveta

Seje mestnega sveta na ljubljanski občini bodo neposredno prenašane preko spletne strani MOL.

Objavljeno
30. december 2013 17.32
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Ljubljanski mestni svetniki bodo januarja obravnavali spremembe poslovnika, po katerih bodo seje mestnega sveta lahko snemali le predstavniki akreditiranih medijev in služba za organiziranje dela mestnega sveta. Za spremembo poslovnika so se na ljubljanski občini odločili po zapletih s snemanjem na novembrski seji.

Mestna občina Ljubljana (MOL) v osnutku sprememb in dopolnitev poslovnika ljubljanskega mestnega sveta določa, da z izjemo akreditiranih medijev in omenjene občinske službe nihče drug ne bo smel zvočno ali slikovno snemati sej mestnega sveta. To pomeni, da tega ne bodo smeli početi tudi mestni svetniki.

V osnutku je zapisanom še, da bodo javnost dela zagotavljali z neposrednim prenosom sej preko spletne strani MOL.

Zapleti zaradi snemanja so se začeli na novembrski seji mestnega sveta, kjer je dogajanje z manjšima kamerama snemal svetnik SDS Jernej Pavlin. Janković ga je po izreku opomina in ukora zaradi snemanja izključil s seje. Ker je Pavlin ni zapustil, je župan sejo prekinil.

Na nadaljevanju seje 25. novembra so trije varnostniki Pavlinu zaradi predhodne izključitve preprečili udeležbo na seji, zaradi česar je vodja svetniške skupine SDS Mirko Brnič Jager poklical policijo in prijavil kaznivo dejanje onemogočanja izvajanja javne funkcije. Na decembrski seji pa so svetniki SDS na sejo ponovno prinesli kamero. Ljubljanski podžupan Aleš Čerin, ki je zaradi odsotnosti Jankovića vodil sejo, je pozval Pavlina, da preneha s snemanjem. Kljub temu, da tega ni storil, je Čerin s sejo nadaljeval.

Osnutek sprememb poslovnika med drugim prinaša tudi spremembe pri prijavah svetnikov k razpravi na seji. Po veljavnem poslovniku to počnejo z dvigom roke, po novem pa se bi lahko k razpravi prijavili s pritiskom tipke na glasovalni napravi. Novost med predlaganimi spremembami je tudi to, da bo občina izpis javnega glasovanja, torej, kako so svetniki glasovali, objavila na svoji spletni strani. Do sedaj je moral vsak zainteresirani zaprositi za izpise glasovanj, so pojasnili na MOL.

Predlagane spremembe bodo imele finančne posledice za proračun MOL, in sicer zaradi nabave in priključitve potrebne opreme za prijavo k razpravi v vrednosti približno 8500 evrov, zaradi možnega neposrednega prenosa sej mestnega sveta preko spletne strani MOL pa približno 90 evrov na začeto uro prenosa, so zapisali na ljubljanski občini.