Števec kolesarjev pokvarjen ali le neaktiven?

Prikazovalnik ob Dunajski cesti trenutno le za okras, saj ne kaže števila mimovozečih kolesarjev.

Objavljeno
05. februar 2015 17.00
Nedelujoči števec koles. V ljubljani 5.2.2015
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Števec kolesarjev, ki so ga lani v okviru evropskega pilotnega projekta Rosee postavili ob kolesarski stezi na Dunajski cesti, že nekaj časa ne šteje mimovozečih kolesarjev. Meščan, ki je občino na to opozoril, na odgovor oddelka za gospodarske dejavnosti in promet čaka že od 30. januarja.

Na javni agenciji za varnost prometa (AVP), ki je števec postavila v sodelovanju z mestno občino, smo zvedeli, da je zanje pilotnega projekta konec od septembra. Takrat se je namreč iztekel širši evropski projekt Rosee (Road Safety in South East European regions), ki je zajemal Slovenijo, Italijo, Romunijo, Madžarsko, Grčijo in Bolgarijo.

Kot smo zapisali ob postavitvi prvega ljubljanskega števca konec lanskega marca, je bil namen projekta izboljšati varnost v cestnem prometu v primarnih in sekundarnih omrežjih v omenjenih državah. Potekal je od oktobra 2012 do septembra lani, zanj pa so imeli zagotovljenih 2,2 milijona evrov. AVP ga je izvajala v osrednjeslovenski in podravski regiji, pri čemer je bil poudarek na spodbujanju in promociji varnega kolesarjenja. V Ljubljani so skupaj z občino postavili kolesarski števec s prikazovalnikom, v Mariboru pa na Slomškovem trgu uvedli inovativen prometnotehnični ukrep »sharrow«, to je souporabo voznega pasu s kolesarji.

Čeprav so ljubljansko novost takoj po postavitvi obdelali vandali, ki so jo popisali z grafiti in razbili prikazovalnik, je kasneje delovala brezhibno in so jo kolesarji sprejeli za svojo. Zato jim zdaj ni vseeno, ali števec dela ali ne. Sploh ker je lani občina napovedala, da bo ob mestnih vpadnicah postavila še druge; vseh bi bilo deset.

Vodja projekta že dlje bolniško odsoten

Žal je občinska vnema po koncu pilotnega projekta upadla, saj ni več evropskega denarja za njegovo nadaljevanje. Tako zdaj števec ni aktiven in je na prikazovalniku vseskozi številka nič (od včeraj le še dve ali tri rdeče pike), kar pomeni, da je še pod napetostjo, a ne šteje mimovozečih kolesarjev. Četudi je meščan na nedelujoči števec opozoril že pred petimi dnevi, doslej v rubriki z odgovorjenimi pobudami še ni dočakal odgovora. Smo pa zvedeli, da podatki o kolesarjih ne bodo izgubljeni, saj jih šteje zanka, vgrajena v kolesarsko stezo. Ali jih bodo meščani lahko videli na števcu, bo odvisno od občine, ki mora skleniti ali obnoviti pogodbo za njegovo upravljanje in vzdrževanje.

To pomeni, da ne bomo ostali le pri podatkih iz let 2013 in 2014, ko je zanje skrbela agencija za varnost prometa. Ali bodo obdelani in javno objavljeni tudi v prihodnjih letih, pa bo odvisno predvsem od občine in njenega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet. Kolikor nam je znano, je vodja tega projekta že dlje bolniško odsoten.

Ne glede na zaplet je zanimiva primerjava predlanskih in lanskih podatkov. Julija 2013 so ugotovili, da je po Dunajski pripeljalo 60.665 kolesarjev, od avgusta do oktobra od 50.605 do 52.714, novembra 31.931, decembra in januarja 2014 pa je njihovo število padlo na 25.556 oziroma 24.352.

Kot piše v končni brošuri agencije o uspešnosti projekta Rosee, so samo v juniju 2014 našteli 84.689 kolesarjev. Za lanska julij in avgust podatka v tabeli ni, so pa zapisali, da je bilo število večje kot v primerljivem predlanskem obdobju.