Vandali že poškodovali prvi ljubljanski števec kolesarjev

Cilj pilotnega projekta Rosee je spodbujanje in promocija varnega kolesarjenja. V Mariboru uvedli ukrep »sharrow.

Objavljeno
24. marec 2014 16.33
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) je v sodelovanju z MOL na Dunajski cesti v petek postavila prvi kolesarski števec s prikazovalnikom, koliko kolesarjev je pripeljalo mimo njega. Vendar ta že včeraj ni deloval, saj so ga poškodovali vandali.

Ob ogledu kovinskega prikazovalnika, pričvrščenega na rob pločnika pred stavbo Dela, smo najprej opazili, da je nekdo z barvnim pršilcem na spodnjem delu sivo-črnega stebra izpisal rumeni grafit. Na »čestitki« s srčkom je tudi napis Jana – vse najboljše. Ko prideš bliže, pa opaziš, da so konec preteklega tedna vandali v notranjost zbili plastični del prikazovalnika, tako da ta zdaj ne kaže, koliko kolesarjev se je pripeljalo iz smeri Bežigrada proti središču mesta.

Čakanje na serviserja

Kdaj bodo števec popravili, je težko reči, saj na mestnem oddelku za gospodarske javne službe in promet razen tajnic včeraj nismo dobili nikogar, ker so vsi odgovorni na dopustih.

Smo pa z AVP dobili zelo zanimive podatke o pilotnem projektu Rosee (Road Safety in South East European regions), ki poleg Slovenije zajema še pet drugih držav Jugovzhodne Evrope: Italijo, Romunijo, Madžarsko, Grčijo in Bolgarijo.

Njegov namen je izboljšati varnost v cestnem prometu v primarnih in sekundarnih omrežjih v omenjenih državah. Izvajajo ga že od oktobra 2012 in bo trajal vse do septembra letos. Zanj je namenjenih kar 2,2 milijona evrov. Slovenska agencija za varnost v prometu v tem okviru izvaja pilotni projekt s poudarkom na spodbujanju in promociji varnega kolesarjenja v Osrednjeslovenski in Podravski regiji. V Ljubljani so skupaj z MOL postavili kolesarski števec s prikazovalnikom, v Mariboru pa so v sodelovanju z občino na Slomškovem trgu uvedli inovativni prometnotehnični ukrep »sharrow«, kar po naše pomeni souporabo voznega pasu s kolesarji.

AVP bo izvedla promocijske aktivnosti s poudarkom na promociji varnega kolesarjenja in evalvacijo obeh ukrepov s terenskim anketiranjem. Da bi laže primerjali podatke pred postavitvijo števca in po njej, so na AVP že julija lani začeli šteti kolesarje, ki so se vozili po kolesarski stezi ob Dunajski cesti mimo prve in za zdaj edine lokacije števca. Julija lani jih je bilo 60.665, od avgusta do oktobra od 50.605 do 52.714, novembra 31.931, decembra in januarja pa je njihovo število padlo na 25.556 oziroma 24.352.

Pri navedenih številkah je treba omeniti, da bo novi števec (ko bo popravljen) štel le tiste, ki vozijo v pravilni smeri, oziroma ne bo zaznal tistih, ki vozijo po pločniku. Prekrškarjev pa je na tej lokaciji veliko.

V statističnem smislu en števec kolesarjev ne pomeni veliko, zato si na AVP želijo, da bi jih v Ljubljani namestili vsaj deset, ob vseh pomembnejših mestnih vpadnicah.