Znanstveni šovi in drzni eksperimenti na trgih in ulicah

Znanstival: z dogodivščinami do boljšega razumevanja znanstvenih načel.

Objavljeno
03. junij 2016 19.28
Znanstival, Hiša eksperimentov, leteči toaletni papir
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Mostovi, trgi in ulice Ljubljane so ta konec tedna skupaj s Hišo eksperimentov spremenjene v velik znanstveni laboratorij. Včeraj se je namreč na Prešernovem trgu v Ljubljani začel tridnevni tradicionalni Znanstival, namenjen poljudni predstavitvi in boljšemu razumevanju osnovnih znanstvenih načel ter posredovanju raziskovalnih dosežkov. Sodelujejo mnogi domači in tuji predavatelji.

Pripravljajo znanstvene dogodivščine, denimo zobologijo, spominologijo, mehurčkologijo, jajčkologijo, plinologijo in podobne, na katerih skozi različne poskuse predstavljajo določeno temo iz znanosti. Festival spodbuja interdisciplinarnost, saj predavanja in različni znanstveni šovi obiskovalce spodbujajo k raziskovalnemu razmišljanju, postavljanju in preverjanju hipotez, pravi ustanovitelj in vodja Hiše eksperimentov Miha Kos.

Včeraj se je na Prešernovem trgu trlo otrok in mladih iz različnih šol in vrtcev, tudi danes in v nedeljo v središču mesta pričakujejo radovedne obiskovalce vseh generacij. Tudi v desnem atriju mestne hiše že od 8. ure vse dni potekajo Hiškine metamorfoze, Hiša ekperimentov pa ima od 10. do 20. ure priprta vrata. Danes bo na Prešernovem trgu od 11. do 16. ure pravi znanstveni spektakel, v nedeljo od 10. do 17. ure pa drzni eksperimenti. Stritarjeva ulica pa se bo danes in jutri spremenila v vrt eksperimentov.