Lažji televizorji, manj odpadkov

Količina zbranih nevarnih odpadkov upada že četrto leto

Objavljeno
04. november 2016 08.57
Nevarni odpadki
Brane Piano
Brane Piano
Celje – Javno podjetje Simbio za ravnanje z odpadki v 12 občinah s celjskega območja že četrto leto zapored zbere manj nevarnih odpadkov. Vzrok je preprost. »Stari televizorji so bili zelo težki. Med odpadno električno in elektronsko opremo opažamo vse več televizorjev LCD in plazma, ki so precej lažji,« pravi vodja enote za ločeno zbiranje v Simbiu Tadej Ferlež.

Simbio je letos drugič zbiral nevarne odpadke iz gospodinjstev. Premični zabojnik za oddajo so prestavljali po 92 lokacijah v regiji in zbrali 24,3 tone nevarnih odpadkov; sedem ton manj kot lani, 14 ton manj kot predlani in približno toliko kot leta 2008, ko so zbiranje na terenu začenjali.

Čeprav je Ferlež prepričan, da gre manjše količine pripisati dejstvu, da med odpadki skoraj ni več starih televizorjev, je odslužene električne in elektronske opreme še vedno največ med nevarnimi odpadki. Zbrali so je 10,5 tone, poleg nje pa še 3,5 tone premazov, lepil in smol, skoraj tri tone odpadnega motornega olja, dve toni jedilnih olj in maščob, tono embalaže iz nevarnih materialov ter po več kot pol tone čistil, pesticidov, baterij, zdravil in drugega. Občani, ki so nevarne odpadke prinesli v zbiralni zabojnik, so oddali povprečno deset kilogramov nevarnih odpadkov.

Občani jih lahko tudi sami pripeljejo v Simbiove zbirne centre v Vrbje pri Žalcu, Čeplje pri Vranskem, Žovnek pri Braslovčah, Latkovo vas pri Preboldu, Andraž nad Polzelo, Vojnik, Štore ali v Regionalni center za ravnanje z odpadki v Bukovžlak pri Celju. Ferlež pričakuje, da bodo z akcijami zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev v prihodnje zbrali še manj odpadkov: »Pričakujemo, da se bo precej odpadne električne in elektronske opreme nabralo tudi v e-zbiralnikih družbe Zeos, ki so od poletja postavljeni na 40 ekoloških otokih po Celjskem. A to bomo vedeli decembra.«

Samo v Bukovžlaku je od maja mogoče oddajati gradbene odpadke, ki vsebujejo azbest. Poleg tega je odpadne baterije in akumulatorje mogoče oddati v trgovinah, zdravila v lekarnah, električno in elektronsko opremo pa ob nakupu nove prav tako pri trgovcih.