V troje spet dejavno

Gre seveda za kolesarjenje trojk, pri katerem na koncu najboljšim podelijo nagrade.

Objavljeno
08. maj 2014 16.54
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

»Zakaj ne bi na delo, v šolo in po drugih opravkih odšli s kolesom namesto z avtomobilom? Dobre stvari so vedno tri - tako prispevamo k čistejšemu zraku, ulični prostor sprostimo avtomobilske pločevine in poskrbimo za svoje zdravje!« sporočajo organizatorji projekta V troje, Društvo Urbani premiki. »Poišči še dva sodelavca, prijatelja, sošolca ali koga drugega, izberite ime svoje trojke in beležite svoje prekolesarjene dni na spletni strani www.vtroje.si,« še dodajajo.

Vse trojke, ki bodo v času sodelovanja v akciji dovolj pogosto uporabljale kolo (trojka mora od dneva začetka kolesarjenja v akciji do konca akcije zbrati več prekolesarjenih kot ne-prekolesarjenih dni za celotno ekipo), bodo uvrščene v žreb nagrad. Do danes se je prijavilo že 152 ekip, torej 456 kolesarjev. Prekolesarili so 8.486 kilometrov in prihranili 1374 kilogramov ogljikovega dioksida.

Glavno nagrado - tri zložljiva kolesa BigFish Line izžrebani trojki podeljuje Veleposlaništvo Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske v sodelovanju s podjetjema Studio Moderna in GEN Energija. Organizator akcije v letu 2014 je Društvo Urbani premiki v sodelovanju z Urbanističnim inštitutom Republike Slovenije. Druge nagrade prispevata Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa in ELES.

Na delo se po vsej Sloveniji vsak dan prevaža veliko ljudi. Kar tri četrtine vseh osebnih prevozov običajno naredimo na razdaljah do pet kilometrov, okoli eno petino pa na razdaljah krajših kot kilometer in pol. To se kaže tudi pri izpustih emisij toplogrednih plinov, saj je dobrih 20 odstotkov emisij v Sloveniji posledica cestnega prometa, od tega približno 40 odstotkov emisij nastaja prav z mestno vožnjo.

Kolesarjenje je zanimiva alternativa avtomobilu iz več razlogov: ne povzroča izpustov CO2, v mestnih središčih je izjemno časovno učinkovita rešitev, saj se lahko kolesarji izognejo prometnim zamaškom in jim ni potrebno iskati parkirnega prostora, hkrati prihranijo denar za gorivo in parkirni prostor ter se lahko pripeljejo neposredno do točke, kamor so se odpravili, ob tem pa z rednim gibanjem sproti skrbijo tudi za svoje zdravje.