Anketa Dela: Sloexit ne bi dobil podpore

Obstaja verjetnost, da bo Veliki Britaniji sledila še kakšna država. Sloexit oziroma izstop iz EU bi na referendumu podprla le četrtina.

Objavljeno
03. julij 2016 22.26
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana - Zelo verjetno bo Veliki Britaniji sledila še kakšna država, so prepričani prebivalci Slovenije, če rezultate ankete razširimo na celotno populacijo države. V tokratni anketi Dela nas je namreč zanimalo razpoloženje po izglasovanem brexitu.

Čeprav so raziskave javnega mnenja v Veliki Britaniji nakazovale izredno tesen izid referenduma, na katerem je okoli 40 milijonov volivcev te otoške države odločalo o izstopu iz Evropske unije, je bilo splošno pričakovanje, da bo zmagal tabor zagovornikov članstva v EU. A se to ni zgodilo, večino, 52 odstotkov je osvojil tabor zagovornikov izstopa iz EU, kar pa večine sodelujočih v Delovi anketi ni presenetilo. Več kot polovica vprašanih je odgovorila, da slovo Velike Britanije zanje ni nobeno presenečenje, 43 odstotkov pa jih je takšen razplet vendarle presenetil.

O posledicah brexita še ni jasne slike - kako bo to vplivalo na britansko, evropsko in svetovno ekonomijo. So pa anketiranci Dela prepričani, da sloves Britancev ni dobra novica za EU oziroma da bo uresničevanje izhodne strategije Velike Britanije slabo vplivalo na Evropsko unijo. Tako meni skoraj polovica vprašanih, le slaba tretjina jih predvideva, da brexit ne bo imel vpliva na EU.

Čeprav je brexit pretežno slaba novica za EU, se sodelujoči v anketi ne bojijo posledic britanske odločitve - tako se je izreklo več kot 60 odstotkov vprašanih, medtem ko se posledic brexita boji 15 odstotkov sodelujočih v anketi. Če anketiranih ni strah posledic britanske odločitve, pa jih več kot polovica meni, da bi lahko Veliki Britaniji sledila še kakšna članica Evropske unije. Referenduma o izstopu iz EU ni napovedala še nobena druga evropska država, vendar je znano, da si bo za to prizadevala francoska skrajna desnica Nacionalna fronta, glavo dvigajo tudi nizozemski desničarji, prav tako v drugih evropskih državah, kot je Nemčija, celo v Avstriji, kjer bodo jeseni ponovili predsedniške volitve, bo vprašanje EU, kot vse kaže, postalo osrednje predvolilno vprašanje.

In kako bi se odločili Slovenci, če bi imeli v nedeljo priložnost odločati tako kot Britanci pred kratkim - bi slovenski volivci podprli sloexit? Če si pomagamo s tokratno anketo, lahko pridemo do sklepa, da morebitni sloexit ne bi uspel, saj bi 60 odstotkov sodelujočih v anketi zavrnilo možnost izstopa Slovenije iz EU, četrtina bi podprla takšno možnost, medtem ko se jih 15 odstotkov v anketi ni znalo opredeliti.

Izstopa Slovenije iz EU ne bi podprli zlasti podporniki SMC in SD, s križanjem sociodemografskih podatkov pa lahko ugotovimo, da je precej nezaposlenih naklonjenih izstopu Slovenije iz EU, prav tako bi sloexit podprl skoraj vsak drugi anketiranec v starostni skupini od 18 do 24 let.

Na koncu nas je zanimalo, kako bi anketiranci ocenili vpliv Evropske unije na Slovenijo. Ugotovimo lahko, da je veliko več takšnih, ki menijo, da je imela EU dober vpliv na Slovenijo (44 odstotkov), kot tistih, ki so prepričani v nasprotno - teh je četrtina.