Anketa Dela: Prva etapna zmaga Liste Marjana Šarca

Stranka kamniškega župana bi v nedeljo slavila na volitvah. Tokrat podpora vladi malenkost manjša.

Objavljeno
11. december 2017 07.00
Posodobljeno
11. december 2017 07.00

Ljubljana – Če bi bile volitve minulo nedeljo, bi zmagala Lista Marjana Šarca, ugotavljamo v tokratnem barometru časopisne hiše Delo. Anketa je bila izvedena na obširnem vzorcu 1016 oseb ter v kombinaciji telefonske in spletne ankete. Seznam ponudbe političnih strank smo v tokratni anketi razširili z novimi, kot sta Lista Marjana Šarca in stranka Dobra država, ki jo vodi Bojan Dobovšek. Prva je, kot je razvidno iz ankete, dobila 15,7 odstotka podpore, druga dva odstotka. In morda ni nezanemarljiv podatek, da smo anketo izvajali v tednu, ko je Marjan Šarec tudi uradno napovedal, da se po predsedniških volitvah podaja s svojo listo tudi na parlamentarne volitve, ki bodo v prvi polovici prihodnjega leta.

Za povečavo klikni na grafiko.


Sledijo tradicionalne stranke

Za Listo Marjana Šarca si sledijo stranke po vrstnem redu, kakšen je bil značilen za zadnje leto. Stranka SD je na drugem mestu, ki zaostaja za tri odstotne točke, tik za petami ji sledi SDS. Te tri stranke tvorijo vodilni blok, sledijo jim štiri stranke, ki se zgostijo v dobrem odstotku razlike – Desus, NSi, SMC in Levica. Desetina anketirancev se ali ni znala ali ni hotela opredeliti, okoli desetina vprašanih je odgovorila, da se volitev ne bi udeležila.

Za zunajparlamentarne stranke lahko omenimo, da se jim je pridružila nova stranka Dobra država, ki bi prejela dva odstotka podpore, toliko kot bi dobili Stranka Alenke Bratušek, Zeleni Slovenije, Pozitivna Slovenija ali Piratska stranka. Glas za otroke (God) pa kaže, kakor da mu je konec leta pošla sapa, saj bi to stranko podprl odstotek volilnega telesa.

Borut Pahor ostaja najbolj priljubljen

Barometer priljubljenosti osebnosti v politiki na vrhu ne prinaša novosti. Borut Pahor ostaja najbolj priljubljen politik, za njim je Marjan Šarec, ki je ta mesec dosegel najvišji skok navzgor. Moškemu dvojcu na vrhu sledi ženski bruseljski dvojec Tanja Fajon in Violeta Bulc, na petem mestu je Milan Brglez, ki je pred Dejanom Židanom.

Priljubljenost je najbolj upadla Miru Cerarju, ki si s Karlom Erjavcem deli dno lestvice. Barometer zapuščata Zoran Janković in Alenka Bratušek, nanj se vračata Janez Janša in Zmago Jelinčič Plemeniti.