Anketa Dela: SMC uspel največji skok

Sorazmerno zatišje je bilo v zadnjem mesecu očitno najkoristnejše za vladno SMC, ki je popravila svoj položaj.

Objavljeno
07. avgust 2016 22.44
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar

Ljubljana - Zdi se, da so parlamentarne in vladne počitnice koristile ugledu, ki ga instituciji uživata med državljani, saj sta si obe prislužili višjo oceno kot prejšnji mesec. Vprašani so bolje ocenili večino politikov, zelo velik pretres pa se je zgodil na strankarski lestvici.

V avgustovskem merjenju javnega mnenja je nastalo nekaj korenitih sprememb. Na vprašanje, kateri stranki bi namenili svoj glas, če bi bile volitve v nedeljo, je še vedno največ anketiranih odgovorilo, da SDS. Podpora največji opozicijski stranki se je v primerjavi z julijem povečala za 0,4 odstotne točke na 10,9 odstotka.

Daleč največji skok navzgor pa je tokrat uspel vladni SMC, ki se je z za stranko s 35 poslanci zelo skromnega petega mesta prejšnji mesec tokrat vzpela na drugo. Delež ljudi, ki bi jo volili, se je z julijskih 3,7 odstotka, povečal na 8,3. Koalicijska SD je padla na tretje mesto in dosegla slabši rezultat kot pred enim mesecem s 7,4 odstotka podpore. Druga koalicijska partnerica Desus pa ima tokrat sicer malo boljši izid kakor julija, vendar jo ta še vedno drži šele na šestem mestu. Med SD in Desus sta se uvrstili opozicijski ZL in NSi.

Najstabilnejši pa je trend pri tistih, ki ne bi dali glasu nikomur – skupaj jih je kar 60 odstotkov; 28 odstotkov vprašanih ne ve, koga bi volili, če bi bile volitve v nedeljo, dobrih 17 odstotkov se ne bi udeležilo volitev, 15 odstotkov pa jih ne bi glasovalo za nobeno stranko.

Predsednik Borut Pahor je še vedno najbolj priljubljen politik, najbolj pa se je prejšnji mesec zvišala ocena nekdanjemu finančnemu ministru Dušanu Mramorju.

Potem ko je vlada julija, ob drugi obletnici volitev, dobila najnižjo oceno do zdaj, 2,23, so bili sodelujoči v anketi do nje tokrat nekoliko prizanesljivejši. Prislužila si je srednjo oceno 2,46, njeno delo kot pozitivno ali zelo pozitivno vidi manj kot 15 odstotkov vprašanih, skoraj 45 odstotkov pa kot negativno ali zelo negativno.

V teh dneh, ko so politiki na dopustu, so si, po mnenju sodelujočih v merjenju javnega mnenja, boljšo povprečno oceno kakor pred enim mesecem prislužili tudi poslanci. Ta tokrat znaša 2,34, le desetina ljudi pa ocenjuje delo državnega zbora kot pozitivno ali zelo pozitivno.

Sorazmerno zatišje na politični sceni je bilo v zadnjem mesecu očitno najkoristnejše za vladno SMC, ki je precej popravila svoj položaj in se je spet zavihtela na drugo mesto, kjer je bila zadnjič maja. Prehitela je drugo koalicijsko stranko SD, a je razlika med njima majhna, manj kot odstotno točko. SDS je še vedno na prvem mestu in je nekoliko pridobila, ZL ima enak rezultat, NSi je zdaj na petem mestu, izgubila je malo več kot poldrugo odstotno točko. Zunajparlamentarnima SNS in SLS, ki jima je julija kazalo nekoliko bolje, se je podpora spet zmanjšala in sta na približno enaki ravni kot prej.

Nekaj več kakor v preteklih mesecih je glasov za nekdanje Zavezništvo Alenke Bratušek, zdaj Zaveznišvo socialno-liberalnih demokratov, a še vedno nimajo enega odstotka podpore.

                                                                     Infografika: Delo

Ena od značilnosti tokratnega barometra priljubljenosti je, da so skoraj vsi politiki na njem, tako kot vlada in državni zbor, dobili boljše ocene kot julija. Med političnimi osebnostmi je na prvem mestu še vedno predsednik republike Borut Pahor, pred evropsko komisarko Violeto Bulc in evropsko poslanko Tanjo Fajon. Čeprav ima višjo oceno kot prejšnji mesec, je Lojze Peterle padel s četrtega na sedmo mesto, za eno mesto je napredoval Dejan Židan. Popularnost se je ta mesec najbolj povečala nekdanjemu finančnemu ministru Dušanu Mramorju, najbolj pa se je zmanjšala prvaku zunajparlamentarne SNS Zmagu Jelinčiču. Z lestvice se poslavljata zadnja dva uvrščena, Alenka Bratušek in Vinko Gorenak, nanjo pa se vračata Janez Janša in Karl Erjavec.