Anketa Dela: Strankam podpora dramatično pada

SD k vrhu, Desus na dno. Vlada najnižje doslej. Med politiki precej izgubila Mesec in Cerar. Najbolj tragičen lik je Erjavec.

Objavljeno
10. julij 2016 21.45
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana – Prva poletna meritev javnega mnenja o odnosu do političnih strank prinaša nekaj zanimivih novic. SD se je med koalicijskimi strankami zavihtela na vrh, NSi je postala tretja stranka po podpori, očitna je tudi večja podpora SLS.

Opozicijska SDS sicer še vedno ohranja vodilno pozicijo, saj si je po padcu podpore v zadnjem mesecu nekoliko
opomogla, a rast ni takšna, kakršno v SDS pričakujejo. Bolj zanimiv je podatek, da med koalicijskimi strankami SD očitno najbolj pridobiva, saj se ji je podpora več kot podvojila, najbolj pa izgublja Desus - podpora tej stranki trenutno znaša 1,4 odstotka, kar je najnižje doslej.

Peto mesto po podpori ima vladajoča SMC, ki se ji je v primerjavi z junijem podpora nekoliko popravila.

Presenečenje v tem mesecu je tudi NSi, ki zaseda tretje mesto med strankami z najvišjo podporo v letu dni.

Podpora narašča tudi zunajparlamentarni stranki SLS in zdaj znaša 3,1 odstotka.

Tudi julija je med volivci zaznati veliko stopnjo apatije, saj se volitev ne bi udeležilo, ali ne bi volili nobene stranke, ali ne vedo, katero stranko voliti, skoraj 60 odstotkov sodelujočih v anketi.

Ob drugi obletnici volitev lahko tudi ugotovimo, da ima sedanja vlada najnižjo podporo v javnosti doslej, saj ji je ta podelila srednjo oceno 2,23. To pomeni, da vlado podpira dobra desetina, ne podpira je skoraj 60 odstotkov vprašanih, srednjo oceno pa ji podeljuje dobra četrtina sodelujočih v anketi.

Med politiki je Borut Pahor najbolj priljubljen, precej sta izgubila Luka Mesec in Miro Cerar, a najbolj tragičen lik je Karl Erjavec, ki se mora posloviti z lestvice priljubljenosti političnih osebnosti.

Lestvico prljubljenosti zapušča Karl Erjavec

Med političnimi osebnostmi ohranja primat Borut Pahor, ki je julija še okrepil popularnost v primerjavi z junijem, a ne toliko kot Tanja Fajon, ki se ji je ocena najbolj zvišala in je na tretjem mestu.

Druga ostaja Violeta Bulc, precej je pridobil tudi Lojze Peterle, ki je četrti, peti je Dejan Židan, ki pa je v mesecu dni nekoliko izgubil.

Popularnost je najbolj upadla Luki Mescu, ki je na desetem mestu, Miro Cerar pa se je zašel v zadnji četrtini barometra. Še niže je padel Karl Erjavec, ki se poslavlja z lestvice, pri tem mu bo družbo delal Janez Janša, nanjo pa se vračata Alenka Bratušek in Vinko Gorenak.