Denar MOL končal na računu Jankovićevega podjetja?

Po razkritju spornih transakcij je Janković dejal, da je to politična gonja. Durs je medtem uvedel notranji nadzor.

Objavljeno
21. maj 2012 07.29
Posodobljeno
21. maj 2012 07.29
Š. P., J. S. S., Mo. Z., Delo.si
Š. P., J. S. S., Mo. Z., Delo.si

Ljubljana - Novinarji 24ur so danes poročali, da jim je uspelo pridobiti izsledke davčne preiskave Zorana Jankovića, Electe in KLM Naložb, ki nakazujejo, da je denar mestne občine Ljubljana končal na zasebnem računu podjetja KLM Naložbe, katerega največji lastnik je Zoran Janković. Durs je o svojih ugotovitvah že obvestila tožilstvo.

Na navedbe se je odzval Zoran Janović in dejal, da je to »politična gonja.« Zavrnil je navedbe in dodal: »Kar počne vodstvo Dursa, je mimo stroke in pravil.« Kot je pred začetkom sveta stranke Pozitivna Slovenija dejal Janković, pri denarnih transakcijah Grepa, Baze Dante in KLM Naložb ne vidi nič spornega. Kot je pojasnil, je šlo pri nakazilu pol milijona evrov Grepa Bazi Dante za posojilo, ki je bilo tudi vrnjeno. Zdi se mu tudi zanimivo, da je ta dokument Janša že napovedoval.

Janković: Ali mislite, da sem piarovec?

Janković je še povedal, da do zdaj še od nobenega urada ni dobil kakršnega koli obvestila, da bi bilo kar koli narobe. »Zato danes ponovno pozivam, celo izzivam Durs, naj da že kaj od sebe, če misli, da je kaj narobe, da tudi jaz kaj pojasnim,« je po pisanju STA še dejal Janković. Napovedal je tudi, da bo razmislil o tožbi zoper Durs.

Na novinarsko vprašanje, ali ni nekoliko nenavadno, da je Grep, ki je imel nekaj časa tudi blokiran račun, lahko posojal denar več podjetjem, je Janković odgovaril: »Ali mislite, da sem piarovec od Grepa, od Baze Dante ali od Electe? Danes še enkrat odločno poudarjam, da se ne bom ukvarjal s podjetji, ki imajo svoje direktorje.«
Kot župan ne namerava odstopiti. »Če kdo ugotovi, da sem storil kakšno nepravilnost, bom odstopil z vseh funkcij,« je ponovil Janković.

Durs odredil notranji nadzor

Na Davčni upravi Republike Slovenije (Durs) so odredili notranji nadzor v zvezi z razkritjem davčne tajnosti iz dokumenta, ki prikazuje denarne transakcije Grepa, Baze Dante in KLM Naložb, so po pisanju Slovenske tiskovne agencije sporočili iz uprave. Pojasnili so, da bodo o utemeljenosti navedb v dokumentu odločali organi pregona, očitke o politični gonji pa ostro zavračajo.

Na Dursu so v sporočilu za javnost zapisali tudi, da so dokument z naslovom Naznanilo suma storitve kaznivega dejanja - informacija iz postopkov davčnih nadzorov pri zavezancu za davek Electa Inženiring d.o.o. in povezanih pravnih in fizičnih osebah v skladu z zakonodajo posredovali vrhovnemu državnemu tožilstvu, in sicer skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Kot so pojasnili, so z njegovo vsebino seznanili tudi komisijo za preprečevanje korupcije, urad za preprečevanje pranja denarja ter generalno policijsko upravo. »Šlo je torej za običajne postopke, ki imajo podlago v zakonodaji,« so še dodali na Dursu.

Davčna preiskava Zorana Jankovića, Electe in KLM Naložb je trajala več mesecev. O številnih sumljivih transakcijah so mediji že poročali, ključne končne ugotovitve pa so ostale skrite vse od januarja letos, ko se je Janković drugič potegoval za mesto mandatarja.

Iz zaupnega dokumenta davčne uprave, ki so ga pridobili novinarji oddaje 24UR, je razvidno, da je tožilstvo 6. januarja prejelo naznanilo suma kaznivih dejanj, v katerem piše, da je bilo pri analizi transakcijskih računov ugotovljeno, da je družba Grep 2. novembra 2010 od ljubljanske občine prejela dobrih 11 milijonov in avgusta lani še skoraj 4 milijone evrov. Razlog: finančna injekcija projektu Stožice.

Pol milijona evrov občinskega denarja je Grep, ki ga vodi Jankovićev dober znanec Uroš Ogrin, nakazal podjetju Baza Dante, kjer je direktor siceršnji Electin vodja projektov Boštjan Stamejčič. Še isti dan je Baza Dante 400.000 evrov nakazala podjetju v večinski lasti ljubljanskega župana KLM Naložbe. In nekaj dni pozneje še rokometnemu klubu Krim, v katerem je Janković več let deloval kot predsednik, danes pa je častni predsednik kluba, še zaključujejo na 24ur.com.