Koprivnikar: Ukinitve zavodov nismo nikoli načrtovali

Končni predlog intervencijskega zakona bodo ministri oblikovali danes.

Objavljeno
20. november 2014 12.55
Boris Koprivnikar kandidat za ministra za javno upravo, pred odborom DZ v Ljubljani, Slovenija 16.septembra 2014.
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana − Ministrstvo za javno upravo je danes prejelo analizo ministrstva za izobraževanje, kaj bi pomenili ukrepi iz predloga intervencijskega zakona. Kot je dejal minister za javno upravo Boris Koprivnikar, iz analize izhaja, da bodo nekateri ukrepi uporabni, drugi pa ne. Zatrdil pa je, da nikoli niso načrtovali ukinjanja javnih zavodov.

Osnutek intervencijskega zakona med drugim predvideva, da javni zavodi, katerih ustanoviteljice so občine in imajo 15 zaposlenih ali manj, z novim letom ne bi bili več pravne osebe. Predlog je sprožil val ogorčenja, saj se v teh zavodih bojijo, da bi to pomenilo njihovo ukinjanje. Takšni rešitvi nasprotuje tudi ministrstvo za kulturo, kar je pred današnjo sejo vlade potrdil državni sekretar Anton Peršak.

Koprivnikar je v izjavi za medije pred sejo vlade zatrdil, da gre pri izjavah o ukinjanju zavodov za popolnoma napačne interpretacije, saj o ukinjanju njihove dejavnosti niso niti razpravljali. Gre za združevanje majhnih zavodov, zato da bi imeli manjše administrativne stroške, je pojasnil.

Osnutek, ki ga je občinam poslalo ministrstvo za javno upravo, vključuje tudi več predlogov na področju vzgoje in izobraževanja. Posegel bi v zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, zakon o osnovni šoli ter zakon o vrtcih, in sicer v delih, ki se dotikajo šolskih okolišev, statusa osnovnih šol, brezplačnega prevoza v šolo in vrtcev.

Predvideni ukrepi na področju izobraževanja so razburili šolski sindikat Sviz, saj bi po njihovi oceni pomenili odpuščanja. Zato za 3. december pripravljajo demonstracije, izvedli pa jih bodo, če vlada ne bo umaknila predlaganih posegov v normative v šolstvu.

Ministri, ki jih zadeva vsebina intervencijskega zakona, se bodo sicer sestali danes po seji vlade ter oblikovali skupen, končni predlog.