LDS bo ostala brez računalnikov in stola

Bankrot: LDS se zaradi dolgov bori za golo preživetje, 
o krivcih za katastrofalno finančno stanje pa v stranki molčijo.

Objavljeno
25. september 2013 22.36
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – LDS so zaradi dolga družbi Telekom Slovenija sredi septembra zarubili predmete v vrednosti 582 evrov. Generalni sekretar stranke Rok Hribar pojasnjuje, da rešujejo problem, da jim ne bi zarubili računalnikov na sedežu stranke. V LDS upajo, da javne dražbe 25. oktobra vendarle ne bo.

LDS se je po dolgih letih reševanja pred finančnim zlomom znašla na robu obstoja. Položaj je težaven do te mere, ko ne zmore plačati niti računov za telefonske storitve, zaradi česar jim Telekom Slovenije rubi predmete.

Okrajno sodišče v Ljubljani je 13. septembra potrdilo javno dražbo predmetov na sedežu LDS, ki bo potekala 25. oktobra. Na dražbi se bodo znašle štiri slike v vrednosti 500 evrov, računalnika (300 evrov), printer, telefaks in multifunkcijska naprava (350 evrov) in pisarniški stol (50 evrov).

Problem LDS je, ker jim vsak priliv na račun nemudoma zasežejo banke upnice, zato nimajo denarja za ostale upnike. LDS ima trenutno še vedno 710.000 dolga, na letni ravni pa imajo okoli 250.000 evrov prilivov. Sredstva predstavljajo večinoma dotacije iz občinskih proračunov in iz parlamentarnega proračuna. Ker imajo blokirane račune, se soočajo tudi s težavami pred evropskimi in lokalnimi volitvami prihodnje leto. Če ne bodo dosegli dobrega rezultata na volitvah, bo usahnil tudi ta vir prihodkov.

Stranka se utaplja v dolgovih

LDS je na kongresu pred nekaj meseci izvolila novega predsednika, vse od začetka pomembnega člana stranke Antona Anderliča. Na pleča novega vodstva je padla pomembna naloga – finančna rešitev stranke, ki se že več let utaplja v dolgovih.

Leta 2010 so bili dolžni več kot 1,1 milijona evrov, konec leta 2012 850.000 evrov, po sedmih mesecih letošnjega leta pa še 710.000. Glede na prilive, ki skupaj znašajo okoli 250.000 evrov na letni ravni, bi prišli na zeleno vejo v treh letih. A LDS nima toliko časa. Pred vrati so evropske in lokalne volitve prihodnje leto, ki so pomemben vir prihodkov.

Tako LDS pridobi zaradi 1,48-odstotnega volilnega rezultata na parlamentarnih volitvah vsako leto okoli 50.000 evrov, iz občinskih proračunov pa še približno 200.000 evrov. Finančni prilivi strank so odvisni od uspeha na volitvah – boljši rezultat dosežejo, več denarja pridobijo iz lokalnih proračunov ali proračuna državnega zbora.

Pri izvršbah imajo prednost banke upnice

Ali se lahko zgodi, da bo stranka 25. oktobra, ko bi morala potekati javna dražba zaseženih predmetov, ostala brez osnovnih sredstev za delovanje, smo vprašali novega generalnega tajnika stranke Roka Hribarja. »Lahko,« odgovarja, »potrudili pa se bomo zadevo nekako rešiti.« Problem je, dodaja, ker imajo pri izvršbah prednost banke upnice, tako da ne ostane denarja za poplačilo drugih upnikov, takšnih, kot je Telekom Slovenije. »Tistih, ki so stranko spravili v ta položaj, ni več tukaj. Nam so ostali le dolgovi, prevzeli smo nahrbtnik, ki se ga nikakor ne moremo znebiti,« pravi Hribar.

V pisarni Marjana Hojsa – Izvršitelj Kamnik (zaposlenih ima 31 ljudi), ki bi moral čez mesec dni izpeljati rubež in javno dražbo zaplenjenih predmetov, zadeve ne komentirajo.

Danes nam je predsednik Anderlič iz tujine sporočil samo, da ne razume, zakaj rubijo, saj redno odplačujejo dolgove, in da upa, da bodo do evropskih volitev probleme rešili. Če stranka na sedežu ostane brez računalnikov in stola, bo LDS komunikacijsko »obglavljena«. Generalni sekretar se sprašuje, kako bodo izvedli evropske in lokalne volitve prihodnje leto.

Ne morejo si privoščiti najbolj skromne predvolilne kampanje

Problem dolgov je toliko večji, ker bi upniki kakršen koli priliv na računih za volitve nemudoma zasegli. Tako si v LDS ne morejo privoščiti niti najbolj skromne predvolilne kampanje, brez nje pa ne morejo upati na volilne glasove. In če ne bo volilnih glasov na evropski ali lokalni ravni, ne bo finančnih prilivov v proračun stranke. Zakonodaje, ki bi urejala stečaj politične stranke, pa ni, pravi Hribar.

Čeprav se dolg zmanjšuje, lahko na podlagi prilivov na račun LDS sklepamo, da jim bo za poplačilo vseh dolgov zmanjkalo časa. Pomočnik evropskega poslanca Jelka Kacina Igor Kravanja pravi, da bi lahko upali na kakšno donacijo, a nihče ti ne da denarja za pokrivanje starih zgodb, ampak za nove. »Osredotočamo se na to, kako preprečiti rubež osnovnih sredstev, da bi lahko razmišljali, kako izpeljati volitve prihodnje leto. Slovenija vendarle potrebuje liberalno stranko,« je prepričan Kravanja.