»Mami, mami, igračo so mi ukradli iz peskovnika ...«

Obračun politike na Twitterju zaradi »odpravljene napake«.

Objavljeno
06. junij 2014 21.12
uho/Seja vlade RS
Tina Kristan, Ozadja
Tina Kristan, Ozadja
Ljubljana – Vlada je odpravila »napako« in ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport vrnila 70 od 80 milijonov evrov, ki jim jih je vzela dan prej. Je bila res napaka in kdo je kriv? Namesto vsebinske razprave o posledicah te odločitve za visoko šolstvo smo lahko danes na twiterju spremljali politično obračunavanje.

Saj ni res, pa je: gradivo ministrstva za finance je bilo na četrtkovo sejo vlade menda uvrščeno deset minut pred začetkom. V njem je bil predlog sklepa, da vlada prerazporedi 81,5 milijona evrov sredstev v proračunsko rezervo. Od tega jih kar 80 milijonov odvzame ministrstvu za izobraževanje. Na seji je prisoten državni sekretar Aljuš Pertinač, ki pravice za glasovanje nima. Brez besed menda spremlja sejo. Drugi sklep potrdijo. Zvečer pa predsednica vlade ugotovi, da se je zgodila napaka.

Napako, vsaj v večjem delu, danes dopoldne popravijo in ministrstvu za izobraževanje vrnejo 70 milijonov evrov. Tej odločitvi nasprotuje minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel. Svoj glas menda utemelji: »Gre za strokovno uklajeno vsebino z ministrstvom za finance. To ne more biti tehnična napaka.« Za medije izjav ne daje, spregovoril bo v ponedeljek. Na drugi strani minister za finance Uroš Čufer vztraja, da je šlo za napako. Enako tudi Tamara Vonta, državna sekretarka, ki tvitne: »Popravili bomo tisto, kar je državni sekretar Pertinač spregledal, zamolčal in glasoval ZA«. Poslovnik vlade sicer jasno določa, da državni sekretar glasovalne pravice nima.

Na njen tvit se odzove minister za izobraževanje Jernej Pikalo, ki je sicer na dopustu: »Ne gre za napako, gre za nesprejemljivost samovoljnega jemanja sredstev ministrstvu.« In nato si dopisujeta še nekaj časa. Nista edina. Žiga Vavpotič, nekdanji strokovni direktor zavoda Ypsilon, zapiše: »Mami, mami, igračo so mi ukradli iz peskovnika... #političnakultura #zmeniteseosebno«. Predsednik študentske organizacije Žiga Schmidt pa: »Vi ste člani Vlade in da se po TW kregate kot otroci? Vsi se streljate v koleno ...«

Kljub popravljalnemu sklepu bo proračun ministrstva za izobraževanje še vedno za 10 milijonov evrov manjši. »Tega si ne moremo privoščiti«, pove Pertinač. Zakaj je ravno izobraževanje tisto, ki so mu vzeli največ sredstev, zanima tudi Pikala, ki na ta odgovor Čuferja še čaka. »Vladanje je ekipni šport, v športu že igrajo posamezniki, zmagujejo pa ekipe,« in to, kar se je zgodilo, po besedah Pertinača ni bila ekipna odločitev: »Že zdaj se vidi, da posledice bodo. Kakšne, pa ta hip ne vem.«