Marjan Podobnik izključen iz SLS

Razsodišče Slovenske ljudske stranke se je odločilo, da Marjana Podobnika izključi iz stranke.

Objavljeno
29. avgust 2016 13.51
acr*Marjan Podobnik
A. S. H., Peter Jančič
A. S. H., Peter Jančič

Ljubljana - Člani razsodišča SLS so s štirimi glasovi za in enim proti iz stranke izključili Marjana Podobnika, je nekaj po poldnevu javnost obvestila Tadeja Romih. Direktorica SLS, ki Marku Zidanšku pomaga voditi stranko, je rezultat sporočila namesto predsednika razsodišča Mirana Gorinška, ki se je opravičil.  Odločitev o izključitvi je dokončna.

Predsednik stranke Marko Zidanšek je ocenil, da se je stranka s tem rešila mlinskega kamna okoli vratu in bo zdaj lahko zadihala s polnimi pljuči.

Marjan Podobnik, ki je bil v času odločitve v Novem mestu, je v odzivu za Delo sporočil, da izključitve, za katero se je odločilo častno razsodišče, ne bo več izpodbijal ali se nanjo kakorkoli pritožil.

Podrobnejšo izjavo o odločitvi v SLS in svojih načrtih je medijem poslal popoldan in jo v celoti objavljamo v okvirčku.

Seja razsodišča se je sicer začela že v petek. Razpravljali so o pritožbi Izvršilnega odbora SLS, ker jim je občinski odbor SLS Velike Lašče razveljavil izključitev Marjana Podobnika iz stranke. Po predstavitvi obrazložitev obeh strani in poglobljeni razpravi so prekinili sejo, saj so želeli pred odločitvijo pridobiti še mnenje statutarno-pravne komisije SLS.

Mnenje so do danes pridobili in do poldneva tudi korespondenčno izglasovali izključitev Podobnika zaradi obrekovanja najvidnejših predstavnikov SLS v medijih, nespoštovanja in kršenja sklepov najvišjih organov SLS in vpliva javnih nastopov članov na ugled stranke v javnosti.

Podobnik, ki je SLS vodil od leta 1992 do združitve stranke s SKD leta 2000, bil je tudi podpredsednik v vladi Janeza Drnovška, je v postopku povedal, da obžaluje, da vodstvo SLS nadaljuje z izključevanjem in nasprotuje povezovanju s tistimi, ki želijo dobro stranki in Sloveniji.

V razsodišču so odločali župan Slovenskih Konjic Miran Gorinšek, župan Krškega Miran Stanko, župan občine Laško Franc Zdolšek in župan Litije Franci Rokavec. Edina v razsodišču, ki ne vodi svoje občine, je občinska svetnica iz Novega mesta Martina Vrhovnik.

Vsi štirje omenjeni župani so bili pred dvema letoma v svojih občinah izvoljeni že v prvem krogu: Zdolšek z 80-odstotno, Rokavec s 75-odstotno, Stanko s 73-odstotno in Gorišek s skoraj 67-odstotno podporo glasujočih v občini.

Bogovič: Izključitev Podobnika je bil nujen ukrep

Izključitev Podobnika je bil nujen ukrep, je za Slovensko tiskovno agencijo ocenil nekdanji predsednik te stranke in evropski poslanec Franc Bogovič (EPP/SLS). V zadnjem času se je namreč zgodilo veliko kršitev in škodovalo ugledu stranke, pravi Bogovič, ki vzroke za izključitev vidi tudi v sporih iz 90. let.

Razsodišče in ostali organi stranke so se po njegovem s Podobnikovo izključitvijo odločili za prihodnost, ne pa da se venomer obnavlja spore iz preteklosti.