O morebitnem odkupu stavbe NPU bo odločala prihodnja vlada

Vlada bo stavbo Nacionalnega preiskovalnega urada bodisi odkupila bodisi spremenila najemno pogodbo.

Objavljeno
17. november 2011 11.03
Posodobljeno
17. november 2011 11.48
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Vlada je na današnji seji odločala o najemu oz. odkupu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

Aleš Zalar, ki vodi notranje ministrstvo, je dejal, da je vlada ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za finance zadolžilo, da v okviru priporočil pripravita vse potrebno, da se preoblikuje dosedanje najemno razmerje. »S tem vlada začenja s postopki, ki sledijo priporočilom računskega sodišča,« je dejal Zalar.

MNZ je pridobilo predhodno mnenje računskega sodišča. Kot je znano, računsko sodišče priporoča nakup prostorov za NPU. Zalar je dejal, da vlada o odkupu lahko odloči šele, ko bo pridobila investicijske dokumente, za kar bo potrebnih nekaj mesecev. Šele nato bo vlada lahko ocenila finančni obseg in odločila o odkupu.

Kot je še dejal Zalar, bo vlada v odstopu lahko pripravila le pogoje za odkup.

Prostori za potrebe NPU so še vedno v lasti Igorja Jurija Pogačarja.

Rešitve, ki bi lahko bile upoštevane, so odkup prostorov, selitev NPU in sprememba pogodbe z Ram Investom oziroma njegovim lastnikom Jurijem Igorjem Pogačarjem ali pa njena prekinitev. Nobena od njih seveda ni poceni.

Računsko sodišče je v revizijskem poročilu avgusta vladi sicer predlagalo, naj »prouči vse možnosti za preoblikovanje obstoječega najemnega razmerja za poslovne prostore v pravno razmerje, ki bo privedlo do lastništva ministrstva oziroma države nad objektom na Dimičevi ulici 16 v Ljubljani«. Najem prostorov za NPU je namreč označilo za negospodarno ravnanje notranjega ministrstva, ki tudi ni uresničilo strategije »o zmanjšanju obsega najetih poslovnih prostorov oziroma cilja, da bi postalo lastnik objekta«.