Od odhoda zadnjega vojaka JLA mineva 20 let

Dogodek bodo obeležili s proslavo v vojašnici v Cerkljah ob Krki.

Objavljeno
26. oktober 2013 12.31
acr/FELJTON UMIK JLA IZ KOPRA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Cerklje ob Krki - S proslavo v vojašnici v Cerkljah ob Krki se bodo danes spomnili odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije v noči na 26. oktober 1991. Dogodek mnogi štejejo za vrh procesa slovenske osamosvojitve, ki se je začel s prvimi večstrankarskimi volitvami aprila 1990. Slavnostni govornik na današnji prireditvi bo predsednik DS Mitja Bervar.

Na današnji prireditvi, ki jo v vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki organizirata Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Združenje Sever, bo zbrane nagovoril tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske, brigadir Dobran Božič.

Pred 22 leti je iz koprskega pristanišča v noči s 25. na 26. oktober odplula ladja z zadnjimi vojaki jugoslovanske vojske. Odhod zadnjega vojaka po mnenju mnogih velja celo za vrh dogajanj v procesu slovenske osamosvojitve.

Po koncu desetdnevne vojne za Slovenijo so sledila pogajanja na Brionih med Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško, po podpisu t. i. brionske deklaracije 7. julija 1991 pa so se začeli pogovori z JLA o vseh podrobnostih njenega umika in o vrnitvi vojaške opreme.

Za umik JLA iz Slovenije je obstajalo kar nekaj scenarijev in možnih poti. Do končne odločitve je prišlo na pogajanjih 18. oktobra v Ljubljani, kjer so se predstavniki obeh strani dogovorili o vseh podrobnostih umika armade iz Slovenije.

Iz pristanišča v Kopru se je jugoslovanska armada začela umikati 20. oktobra, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji dan umika. Zadnji vojaki JLA so se vkrcali na ladji, ki sta pluli pod tujima zastavama, zato sta po mednarodnem pravu veljali za tuje ozemlje. Tako je mogoče reči, da je do polnoči 25. oktobra 1991 slovensko ozemlje zapustil zadnji vojak jugoslovanske armade.