Pahor: Na predčasne volitve tudi v primeru zaupnice

Pahor bo predlog ministrske ekipe poslal v parlament v začetku septembra. Datum volitev bi lahko določil ustavni zakon.

Objavljeno
25. avgust 2011 15.09
Posodobljeno
25. avgust 2011 20.59
Tanja Starič, Anže Božič, notranja politika
Tanja Starič, Anže Božič, notranja politika

Ljubljana - Tudi če bo vlada Boruta Pahorja v parlamentu dobila zaupnico, predčasne volitve bodo, je zagotovil premier. To odločitev je na prvi seji po počitnicah podprla tudi ministrska ekipa. Predlog ministrskih kandidatov bo Pahor v vložil v parlament v začetku septembra, poslanci pa bodo o tem paketu in hkrati o zaupnici vladi odločali v drugi polovici prihodnjega meseca.

Predsednik vlade je tudi tokrat napovedal »novo recesijo ali pa počasnejše okrevanje gospodarstva«, zaradi česar je nujen mehak prehod v volilni čas. Zato premier pred glasovanjem o zaupnici poslancev ne namerava prepričevati, naj vlado podprejo, ampak jim bo povedal, da bodo, če bodo »za«, tudi za reforme in varčevalne ukrepe, ki jih bo vlada, če bo dobila mandat, zagotovo poslala v parlament. Če teh ukrepov ne nameravajo podpreti, je bolje, da ne glasujejo za zaupnico, je še dejal Borut Pahor.

Glavni cilj vlade, če bo prestala parlamentarno preizkušnjo, pa bo ustrezno priti do predčasnih volitev in storiti vse potrebno, da Slovenija ostane v okviru zdravega jedra evroskupine, je po seji vlade povedal premier. Politična naloga je, da se Slovenija ne zadolži toliko, da ne bi bila več gospodarica svoje finančne politike. »Prej ali slej bo prišlo do trenutka, ko bo EU prerasla v Združene države Evrope ali pa šla nazaj v zgodovino z vsemi posledicami, ki bodo sledile. Kot kaže, se bo treba odločiti še prej,« je napovedal predsednik vlade, ki se bo v Ljubljani o tem prihodnji teden pogovarjal tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel.

Ustavni zakon

Premik datuma volitev na pomlad bi lahko dosegli z ustavnim zakonom, je dejal premier. Zanj je potrebna dvetretjinska večina, vlada pa nima v parlamentu niti navadne. To pomeni, da se bodo prihodnji mesec parlamentarne stranke usklajevale o tem, ali bomo po novem res šli na volišča v drugi polovici maja. Obenem pa bi posebej za prihodnje volitve še zgodnejši datum (verjetno v prvih mesecih leta 2012) zapisali kar v prehodne določbe ustavnega zakona.

To pa je mnenju pravnika Mira Cerarja lahko sporno. Zlasti zato, je včeraj povedal za STA, ker bi določbo sprejemali v predvolilnem letu, poleg tega pa že sedanja ustavna ureditev jasno določa poti do predčasnih volitev.

SDS načeloma za

Vodja poslanske skupine največje opozicijske stranke Jože Tanko pa je povedal, da je premik datuma volitev za SDS primerna rešitev, ki pa mora biti del celovitejših sprememb na ustavni ravni. »Mi smo pripravili predlog, kako bi lahko sprejeli postopek, a nas je koalicija vehementno zavrnila,« je dejal Tanko in dodal, da se v SDS glede točnega datuma, tako kot vladna stran, nagibajo k spomladanskim mesecem. SDS v parlamentu ne bo podprla niti novega predsednika DZ, niti zaupnice, niti rebalansa proračuna.

Nepovezani za pogovore

Vlada verjetno upa na nepovezane poslance. Njihov vodja Franc Žnidaršič je dejal, da v zameno za podporo vladi nikoli niso zahtevali nobenega ministrskega mesta ali funkcije v državnem zboru. Vili Rezman je dodal, da so premiera Boruta Pahorja pisno zaprosili za sestanek, na katerem bi jim mandatar predstavil svoje videnje kadrovskih rešitev in prihodnjih vsebinskih potez. »Prepričan sem, da si v manjšinski koaliciji SD-LDS ne predstavljajo, da bi nepovezani lahko dobili zagotovila o vnaprejšnji podpori, ne da bi sploh vedeli, o čem odločamo,« je bil jasen Rezman.