Predsednikove uslužbenke nezakonito kupovale protokolarna oblačila

Računsko sodišče je ugotovilo, da so uslužbenkam neupravičeno povrnili 5000 evrov za nakup oblačil.

Objavljeno
15. november 2011 16.31
Posodobljeno
15. november 2011 16.45
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Šest uslužbenk urada predsednika republike bo v proračun vrnilo skupaj 5085 evrov, ki jim jih je urad povrnil za nakup protokolarnih oblačil, računsko sodišče pa je ugotovilo, da je šlo za neupravičeno povračilo, je za STA pojasnil generalni sekretar v uradu Uroš Krek.

V uradu predsednika so za STA pojasnili, da je bilo uslužbenk, ki so na stroške urada kupile protokolarna oblačila, sedem, vrnile pa bodo 7673 evrov.

Krek je razložil, da postopkov naročanja protokolarnih oblačil v uradu sicer ni, in da je bil ta postopek tudi edini. Da bi zaposlenim, ki opravljajo protokolarne aktivnosti, omogočili nakup protokolarnih oblačil, so leta 2008 sprejeli poseben pravilnik. Po Krekovih besedah je pravilnik sestavljal tudi dokument, ki je opredeljeval, kaj sodi med protokolarna oblačila in vsoto sredstev, do katerih je posamezen uslužbenec upravičen. V nekaterih primerih je omejitev znašala 700 evrov, v drugih pa 1400 evrov.

V ta namen so takrat zaposlenim tudi refundirali sredstva, kasneje pa takih nakupov niso več omogočili, je še poudaril Krek. Po njegovih besedah si uslužbenec namreč sam priskrbi oblačila.

O nakupu oblačil v uradu predsednika je v ponedeljek poročal tednik Reporter. Med drugim je pisal, da so si uslužbenke kupovale različne kose oblačil, od jeans hlač do zimskih plaščev. Krek je za STA razložil, da se je gledalo na to, kje je uslužbenka opravljala protokolarno aktivnost. Lahko bi to opravljala le v uradu, lahko pa tudi zunaj urada, glede na dejavnosti, ki jih ima predsednik, je pojasnil.

Računsko sodišče je v revizijskem poročilu ugotovilo, da je urad predsednika republike šestim uslužbenkam med letoma 2008 in 2009 neupravičeno povrnil stroške za nakup protokolarnih oblačil. S tem je urad ravnal v nasprotju z zakonom o delavcih v državnih organih in zakonom o javnih uslužbencih. Po mnenju računskega sodišča je urad s sprejetjem pravilnika zaposlenim določil pravice, ki presegajo obseg pravic iz zakona o javnih uslužbencih.