Premirje med sindikati in vlado bo verjetno zdržalo

Izplen pogajanj: Koliko sindikatov bo dogovor podpisalo, še ni znano, a zadostna večina ni vprašljiva.

Objavljeno
02. december 2014 20.06
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika
Ljubljana – Po parafi dogovora med vladnimi in sindikalnim pogajalci o varčevalnih ukrepih na področju plač za prihodnje leto obe strani čaka še podpis dogovora, predvidoma naslednji torek. Sindikati bodo še pred tem preverili, ali dogovor podpira tudi njihovo članstvo.

Da bi namreč dogovor začel veljati, mora sindikalna stran doseči predvideni kvorum za veljavnost dogovora, ki ga je sicer ustavno sodišče razveljavilo, a ga državni zbor še ni spremenil. To pomeni, da mora k podpisu dogovora pristopiti večina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja (vseh je 38), ki predstavljajo najmanj štiri različne dejavnosti ali pa, če ta pogoj ni izpolnjen, reprezentativni sindikati, ki predstavljajo javne uslužbence najmanj štirih različnih dejavnosti, katerih skupno število članstva presega 40 odstotkov zaposlenih.

Koliko sindikatov bo dogovor podpisalo, še ni znano, saj v nekaterih sindikatih o tem odločijo organi, v drugih pa glasuje članstvo, a zadostna večina gflede na prve odzive ni vprašljiva.

Največji sindikat Sviz je s postopki za glasovanje začel včeraj, glavni tajnik Branimir Štrukelj pa kljub temu, da bo »do zadnjega trenutka napeto«, ne pričakuje zapletov. »Ker že prihajajo sporočila o zadovoljstvu z doseženim, je zelo verjetno in upravičeno pričakovati, da bo številno članstvo Sviza dogovor izglasovalo,« je dejal Štrukelj. Tudi v sindikalni centrali Pergam so optimistični. »Signali, ki prihajajo, govorijo o tem, da bodo skoraj vsi sindikati Pergama verjetno podpisali dogovor,« ocenjuje predsednik KSS Pergam Janez Posedi.

Vendar so nekateri sindikati že napovedali, da dogovora skoraj zagotovo ne bodo podpisali: recimo Sindikat zdravnikov družinske medicine, Sindikat vojakov Slovenije, proti podpisu se nagibajo tudi v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije. Policijski sindikat Slovenije se bo po besedah predsednika Radivoja Uroševiča odločal »tik pred zdajci«.

Vlada bo dogovor potrdila predvidoma v četrtek in za podpis pooblastila vodjo vladnih pogajalcev, ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja. V koalicijski SD ga pozdravljajo. Drugačna pot zanje tudi ni bila sprejemljiva, je dan po parafi dejal predsednik stranke Dejan Židan, doseženi kompromis pa da je vzdržen in koristen za državo. Poslanec Matjaž Han (SD) je posredno potrdil razhajanja v koaliciji glede morebitnega enostranskega ukrepanja vlade, če dogovora s sindikati ne bi dosegli. V SD so bili ves čas proti ukrepom brez socialnega dialoga, pravi Han. Če bo dogovor podpisan, bo tudi jutrišnji sindikalni protest, ki je zaenkrat prestavljen, dokončno odpovedan.

Precej manj navdušenja nad doseženim kompromisom pa je med predstavniki delodajalcev. Člani Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so včeraj protestno zapustili delovno skupino za pripravo novega socialnega sporazuma – ker se je vlada, po njihovem, »praktično odrekla varčevanju v javnem sektorju, saj je od predvidenih 127 milijonov evrov, ki jih je načrtovala v rebalansu proračuna za leto 2015, izpogajala le 20 milijonov evrov. Po drugi strani pa vztraja na več kot 100 milijonih evrov dodatnih obremenitev, predvsem gospodarstva,« so sporočili iz GZS.

Dokler vlada ne umakne predvidenih obremenitev, ni več nikakršnih razlogov za nadaljevanje pogajanj o socialnem sporazumu, še pravijo v GZS.