US zavrglo zahtevo poslancev za presojo ureditve glasovanja v tujini po pošti

Z nastopom novega sklica DZ je 35 poslancev izgubilo zakonsko podeljeno sposobnost biti predlagatelj postopka pred US.

Objavljeno
03. oktober 2014 15.43
Ustavno sodišče
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Ustavno sodišče je zavrglo zahtevo 35 poslank in poslancev PS, SD, DL in Desus za oceno ustavnosti zakonske ureditev glasovanja na volitvah v DZ po pošti za volivce s stalnim prebivališčem v tujini. Z nastopom novega sklica DZ so namreč ti poslanci izgubili zakonsko podeljeno sposobnost biti predlagatelj postopka pred ustavnim sodiščem.

Skupina poslancev s prvopodpisano Ljubico Jelušič (SD) je takrat ocenjevala, da je protiustavno, da morajo državni organi volivcem s stalnim prebivališčem v tujini poslati volilno gradivo brez preverjanja obstoja volilne pravice in naslova stalnega prebivališča. S tem je po njihovem mnenju ogrožena preglednost volitev in enakost volilne pravice drugih volivcev ter enakost volivcev pred zakonom.

Zakonodajalec pa je po njihovem mnenju kršil ustavo tudi s tem, ko ni omogočil niti osnovnih ukrepov preverjanja, ali je volivec osebno glasoval po pošti v tujini. Kot opozarjajo pobudniki, brez poštenih in preglednih volilnih postopkov ni mogoče govoriti o demokratični in pravni državi ter o enakosti volivcev pred zakonom.

Za podpisnike zahteve za oceno ustavnosti je tako sporno, da je način volitev po pošti za slovenske državljane, ki imajo stalno prebivališče v tujini, drugače urejen kot način volitev za tiste slovenske državljane, ki v tujini prebivajo začasno, in tiste, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji.

Volivcem s stalnim prebivališčem v tujini se namreč po uradni dolžnosti in brez zahteve pošlje glasovnica, volilna karta in preostalo gradivo in lahko do dneva izvedbe volitev izbirajo, kateri način glasovanja bodo uresničili. Ostali volivci pa morajo za uveljavitev možnosti glasovanja po pošti pred pristojnim volilnim organom pravočasno vložiti obvestilo za tak način glasovanja.