V Egiptu oropali slovenskega veleposlanika

»Šlo je izključno za ropanje osebne lastnine in manjše prerivanje. Vsaka drugačna interpretacija bi bila napačna.«

Objavljeno
25. december 2011 17.17
Posodobljeno
25. december 2011 17.20
Ali Žerdin, Sobotna priloga
Ali Žerdin, Sobotna priloga

Kairo - Slovenski veleposlanik Robert Kokalj nam je povedal, da je bil dogodek navaden pocestni rop. S sodelavcem sta naletela na cestno blokado. »Vozilo je obkrožila gruča ljudi. Sledil je vdor v vozilo. Ob tem je šlo izključno za ropanje osebne lastnine in za manjše prerivanje. Stvari smo obvladali in dogodek prijavili lokalni policiji,« nam je povedal Kokalj in dodal, da bi bila vsaka drugačna interpretacija dogodka napačna. »Dogodek sicer razumem kot neopravičljiv poseg zoper diplomatskega predstavnika in njegovo lastnino. Po drugi strani pa imam razumevanje za nastalo situacijo, ki je posledica varnostnega krča v državi.«

Poročilo, da sta bila slovenska diplomata brutalno pretepena, Kokalj označuje za napačno in pojasnjuje, da je šlo za prerivanje.

Kokalj je še povedal, da ga je danes sprejel šef egiptovskega protokola, ki se mu je za dogodek ustno opravičil. »Dogodku ne pripisujem nikakršnih ozadij, ki bi lahko kakorkoli vplivali na odnose med državama,« je povedal, ter dodal, da se ljudem »niti sanjalo ni, koga ropajo.« Šele policija je z nekaj osuplosti ugotovila, da gre za diplomata.

Slovenska diplomata sta se sicer peljala v vozilu z diplomatskimi tablicami. Ni šlo za prvo protokolarno vozilo, pač pa za terensko vozilo, označeno z diplomatskimi tablicami. Med ropom so storilci iz avta odnesli fotoaparat, sončna očala in nekaj oblačil. »Če govorimo o materialnem oškodovanju, je bilo to zanemarljivo nizko,« nam je pojasnil Robert Kokalj.