Proračun za zdravstvo v prihodnjih dveh letih precej višji

V letu 2018 bo ministrstvo za zdravje po predlogu proračuna razpolagalo s skoraj 100 milijoni evrov.

Objavljeno
12. oktober 2016 19.40
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Parlamentarni odbor za zdravstvo se je seznanil s predlogom sprememb proračuna za prihodnje leto in predlogom proračuna za 2018. Poleg pohval in zadovoljstva, da se sredstva v proračunu ministrstva za zdravje precej zvišujejo, je poslance predvsem zanimalo, kako se načrtovane zakonske spremembe odražajo v proračunu.

S predlaganimi spremembami bo proračun ministrstva za zdravje v prihodnjem letu znašal 94,4 milijona evrov, kar je za 13,3 milijona evrov več od sprejetega proračuna za leto 2017 in za skoraj 20 milijonov evrov več od ocene realizacije za letošnje leto. V letu 2018 pa bo ministrstvo za zdravje po predlogu proračuna razpolagalo s skoraj 100 milijoni evrov.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je na današnji nujni seji odbora povedala, da se v proračunih zagotavlja sredstva za nadaljevanje izvajanja investicij, kot so gradnja ljubljanske urgence, za nabavo ključne opreme v nekaterih bolnišnicah - denimo v novomeški, slovenjgraški in celjski -, pomemben del proračuna bodo namenili investicijskim vlaganjem predvsem na sekundarni in terciarni ravni zdravstva, povečujejo se sredstva za preventivo. S pogajanji pa so dobili še določene projekte, ki jih bodo krili z evropskimi sredstvi, kot je denimo širjenje centrov zdravja na primarni ravni.

Več poslancev je bilo zadovoljnih s tem, da se sredstva za proračun ministrstva povečujejo. Poslanec ZL Miha Kordiš je v predlogu proračunov pogrešal predvidena sredstva, kolikor bi se jih nabralo ob ukinitvi prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja. Zanimalo ga pa je tudi, kako je z uvedbo tobačnega centa.

Tudi Alenko Bratušek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev je zanimalo, kdaj namerava Kolar Celarčeva ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje in kako ga namerava preoblikovati. Opozorila je tudi, da se morajo težave v zdravstvu reševati v okviru finančnega načrta Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki bo preoblikoval dopolnilno zavarovanje, bo po navedbah ministrice nared za javno razpravo v januarju, pri čemer pa upa, da ga ne bo doletela enaka usoda kot zakon o lekarniški dejavnosti.

O uvedbi tobačnega centa še tečejo pogajanja, ki so v zaključni fazi. Prihodki iz tega naslova pa po ministričinih besedah ne morejo biti še predvideni v proračunu, ker zakon še ni sprejet.

Ministrica se je dotaknila tudi skrajševanja čakalnih dob, na katere je opozorila tudi poslanka SD Bojana Muršič. Za to v proračunu ni načrtovanih posebnih sredstev, saj se zdravstvene storitve krijejo iz proračuna ZZZS. Se pa na vladi dogovarjajo, da bi v začetku prihodnjega leta iz državnega proračuna zagotovili dodatna sredstva tudi za skrajševanje čakalnih dob.