Žalna knjiga za Andreja Bajuka v državnem zboru od srede

Politiki in politične stranke ob smrti nekdanjega premiera in predsednika NSi Andreja Bajuka svojcem izrekajo sožalje.

Objavljeno
16. avgust 2011 13.39
Posodobljeno
16. avgust 2011 13.57
E. S., Ne. Š., Delo.si
E. S., Ne. Š., Delo.si

Ljubljana - »Spominjali se ga bomo kot prijaznega človeka, ki je na različnih področjih svojega strokovnega in političnega delovanja pustil velik pečat, tako na tujem kot v Sloveniji,« je v sožalnem pismu zapisal predsednik Danilo Türk.

Premier Borut Pahor je v pismu svojcem navedel, da je bil Andrej Bajuk pomembna politična osebnost, ki je močno zaznamovala napredek demokratične in samostojne Slovenije, zato se ga bomo spominjali z vsem spoštovanjem.

»Dr. Andrej Bajuk je s svojim znanjem, predanostjo in prizadevnostjo eden tistih slovenskih politikov, ki so pomembno prispevali k rasti in razvoju naše samostojne države,« je zapisal Pavel Gantar.

Janša: Bajuku Slovenija veliko dolguje

»Danes, ko nas je pretresla žalostna vest, da je nenadoma umrl, upam, da se je Andrej ob slovesu zavedal prispevka, ki ga je v zadnjem desetletju dal svoji domovini. Vem, da je čutil ljubezen svoje žene Kati, svojih otrok in svoje širše družine, ki mu je bila prva skrb in ob težkih preizkušnjah velikanska opora. Želim pa si, da bi vedel tudi za hvaležnost vseh, ki smo preteklo desetletje lahko delali z njim. Slovenija mu veliko dolguje. Ostal bo v nacionalnem spominu zapisan na mestu, kjer nikoli obledele zlate črke trajne hvaležnosti za vsako novo generacijo posebej ubesedijo imena ljudi, ki so veliko dali, a malo prejeli,« je zapisal predsednik SDS Janez Janša.

SLS: Bajuk ostal brez pravega priznanja

V SLS so ob novici o Bajukovi smrti zapisali, da se ga spominjajo kot tople osebe; zvestega, doslednega in vztrajnega človeka.

»Dejansko je živel, scela in brez računov svojo tragično usodo sina slovenskih staršev, zaznamovano z izgnanstvom v Argentino. Bil je eden redkih, ki je iz te slovenske skupnosti prišel domov, v domovino Slovenijo in v njej prevzel najvišja politična in državniška mesta. Za to svojo držo ni dobil mesta in priznanja, ki mu nesporno pripadata za njegovo vlogo pri graditvi Slovenije,« so prepričani. Sožalje izrekajo tako družini kot stranki NSi.

Predsednik SLS Radovan Žerjav je po poročanju MMC med drugim dodal, da je »Andrej Bajuk iskreno verjel v slovenstvo, v slovenski državi pa videl zgodovinsko in neponovljivo priložnost, da jo kot narod utelesimo v lastni državi.«

Erjavec: Bajuk v slovenski politiki nedvomno pustil pečat

Predsednik stranke Desus Karl Erjavec je soprogi in svojcem Andreja Bajuka izrekel sožalje. Ob tem je po pisanju STA poudaril, da ga bo imel v prijetnem spominu in da mu je žal, da se je njegova življenjska pot končala prehitro.

Po besedah Erjavca je Bajuk nedvomno pustil pečat v slovenski politiki. »Pojavil se je nenadoma in naredil bliskovito kariero. Bil je prijeten človek, zelo komunikativen, z veliko širine,« je ob Bajukovi smrti dejal predsednik stranke.

Juri: Bajuk je bil človek dialoga

Tudi Franco Juri (Zares) je v svojem imenu in v imenu poslanske skupine izrazil iskreno sožalje Bajukovi soprogi, družini, svojcem, kot tudi njegovim sodelavcem in kolegom v NSi. Kot je zapisal, je Slovenija izgubila človeka in politika, ki se je odlikoval po načelnosti, doslednosti in delavnosti.

»Čeprav je dosledno zastopal politična stališča, ki se razlikujejo od naših, smo ga vselej spoštovali kot poštenega in vztrajnega zagovornika svojih prepričanj,« je zapisal v sožalnem pismu. Poleg tega je Bajuka označil kot človeka dialoga ter kot duhovitega in razgledanega sogovornika.

LDS: Bajuk pomembno prispeval k slovenski sedanjosti

Aleš Zalar je v imenu LDS zapisal, da se je pokojni zapisal v zgodovino predvsem kot finančni strokovnjak in velik domoljub. »Kot ugleden mednarodni finančnik z izjemno kariero je s svojim znanjem pomembno prispeval k slovenski sedanjosti, krono njegovega strokovnega dela pa vidimo v uspešnem vstopu Slovenije v enotno monetarno unijo,« je po poročanju STA zapisal v sporočilu za javnost.

Ob tem je dodal, da je bil Bajuk »zvest zagovornik krščansko demokratskih vrednot in po njih dosledno živel, zaradi česar je užival spoštovanje svojih sodobnikov«. V LDS izrekajo sožalje vsem bližnjim in predvsem svojcem pokojnega državnika.

Jelinčič: Prijeten sogovornik

V SNS po besedah poslanca Bogdana Baroviča spoštujejo pieteto in »za razliko od mnogih drugih tudi spoštujejo kolege, s katerimi so bili v dobrem in slabem«. Kot je povedal za STA, bodo družini izrekli iskreno sožalje in se vpisali v žalno knjigo.

»Kot človek je bil prijeten sogovornik, navkljub temu, da je bil po političnih preferencah na drugi strani,« pa je o Bajuku po pisanju MMC dejal Zmago Jelinčič.

Sožalje izrazili tudi v Svetovnem slovenskem kongresu in Društvu poslancev 90

Predsednik Svetovnega slovenskega kongresa Boris Pleskovič je Bajuka ocenil kot dragocenega svetovalca, ki je bil vsem vzor, kot poštenega in izjemnega strokovnjaka, pa tudi kot preprostega in veselega človeka s trdnim značajem. »Njegovo slovo je izguba tudi za vseslovenski politični prostor, saj je bil z vsem srcem najprej Slovenec,« je Pleskovič zapisal v izjavi za javnost.

Predsednik Društva poslancev 90 Marko Pavliha pa je zapisal, da ga je vest o nenadni in daleč prezgodnji smrti Bajuka razžalostila. Ob tem je dejal, da je Bajuk kot slovenski politik pomembno prispeval k nastanku in razvoju samostojne slovenske države.

Vpis v žalno knjigo mogoč od srede naprej

Iz državnega zbora sporočajo, da bo žalna knjiga v poslopju državnega zbora odprta od srede dalje. Vpisati se bo mogoče v preddverju velike dvorane vsak dan do pogreba od 9. do 16. ure. Datum in uro žalne seje DZ bodo sporočili naknadno, ko bo znan datum pogreba.

Žalna knjiga bo na voljo tudi v vladnem poslopju na Gregorčičevi 25 v Ljubljani, in sicer v tamkajšnjem malem tiskovnem središču, še piše STA. Odprli jo bodo v sredo ob 9. uri, ko se bo vanjo vpisal predsednik vlade Borut Pahor, na razpolago za vpis pa bo vsak dan, vključno z dnevom pogreba, med 9. in 16. uro.