Zdaj gre zares: vsiliti ali preprečiti ukrepe

Janez Janša o protikriznih ukrepih: »Tisti, ki preprečujejo vladne ukrepe, ogrožajo slovensko suverenost.«

Objavljeno
11. oktober 2012 20.08
Posodobljeno
11. oktober 2012 21.00
jer_Vladin vozni park, protokolarna vozila
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – Vlada se je ostro odzvala na poskus, da bi zaustavili ustanovitev holdinga in slabe banke. Predsednik Janez Janša je za prihodnji teden sklical politični in ekonomsko-socialni vrh, hkrati pa je politične tekmece in sindikate razdražil z izjavo, da nasprotniki vladnih rešitev ogrožajo suverenost države.

Prvi je na to, da bosta napovedana referenduma o slabi banki in državnem holdingu pomenila, da bo Slovenija morala zaprositi za mednarodno finančno pomoč, opozoril Karl Erjavec (Desus). Tudi Radovan Žerjav (SLS) je sindikalne predlagatelje referendumov posvaril, naj dobro premislijo, kaj hočejo z referendumi doseči, državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič pa je sindikat delavcev energetike pozval, naj referendumsko pobudo umaknejo, saj da načrta B glede upravljanja državnega premoženja ni.

Najostreje pa je v pogovoru za parlamentarni kanal TVS nastopil premier Janša (SDS). Sindikalne pobudnike referenduma je označil za lutke, ki jih upravlja politika, prek AUKN je po njegovem kadrovala mafija, svojim nasprotnikom pa je sporočil, da vlada ne bo odstopila, tudi če bo Slovenija morala zaprositi za pomoč. Koalicija ostaja trdna, je povedal, ker drugačne politične alternative ni.

Janša na noge dvignil politične nasprotnike

»Koalicija nima druge možnosti, kot da je trdna, saj druge alternative v Sloveniji ni. Kakršnakoli politična nestabilnost v tem času bi bistveno otežila vse te napore, ki jih vlagamo v to, da bi prišli iz krize s čim manj praskami,« je le ena od izjav, s katerimi je v pogovoru za TVS razburil premier Janez Janša.

Najostrejši je bil predsednik PS Zoran Janković, ki je sporočil: »Janez Janša, če ne znaš, ne grozi ljudem, ampak se lepo umakni in prepusti stvar drugemu.« Kot alternativo je ljubljanski župan omenil program, ki ga je pripravil ob poskusu oblikovanja svoje vlade, in dodal, da je pripravljen še enkrat zapustiti mestno hišo in prevzeti vodenje vlade. Janković je oblast obtožil, da ji ne gre za blaginjo države, ampak želi zgolj uresničiti svojo vizijo »druge republike«, čemur se bo narod po njegovem mnenju v kratkem uprl na ulicah.

Usoda referendumov v rokah vlade

Predsednik SD Igor Lukšič se sicer strinja s premierom, da politične alternative ni, »vsaj dokler ena od koalicijskih strank ne ugotovi, da vlada dela slabo«, in izgubi večino v DZ. A to zanj ni pravi problem.

»Vlada se ne ukvarja s problemi, ampak z marginalijami, kar smo v tem primeru SD in sindikati, ki predlagajo referenduma na za državo škodljive rešitve,« protestira nekdanji minister za šolstvo. Vlada ima po njegovem mnenju še vedno možnost izogniti se referendumskemu odločanju, če namesto državnega holdinga nadgradi AUKN, namesto slabe banke pa ponudi rešitev v obliki dokapitalizacije državnih bank in lastniške deleže v drugi fazi odproda. Lukšič je zavrnil Janševo tezo, da so sindikati, ki so vložili pobudi za referendum, zgolj »lutke« v rokah opozicije, in zagotovil, da SD s tem nima nič.

Nad Janševim povezovanjem sindikalnih voditeljev s »priviligirano kasto« je bil razočaran tudi sekretar sindikata državnih organov Drago Ščernjavič. Eden glavnih sindikalnih pogajalcev Branimir Štrukelj pa je bil zgrožen zaradi premierove »grozilne dikcije« glede rezov v plače in odpuščanja javnih uslužbencev.

V zraku »mafijska« tožba

Najostrejše besede je premier Janša, poleg Dela, v katerem po njegovem mnenju »še osmrtnicam ne gre verjeti«, namenil članom Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN). Tam je, kot se je izrazil, kadrovala mafija.

Pred kratkim razrešeni član uprave AUKN Marko Golob zaradi tega razmišlja celo o tožbi. »Lahko je oster, lahko ima drugačno mnenje, lahko se pogovarjamo z argumenti. Toda pljuvati kar počez je pa malo hudo,« je dejal Golob.

Janševe besede je pripisal živčnosti zaradi propadanja projekta državnega holdinga in slabe banke, »s čimer mu pada tudi osnovni motiv vladanja«. Golob delo AUKN ocenjuje za dobro, saj jih je najprej kritiziral Zares, nato odstavljal SD, odstavila pa sedanja oblast. »Očitno smo se zamerili prav vsem, kar pomeni, da smo verjetno delali nekaj dobrega,« je še dodal Golob.