ZL predlaga: Namesto »mož in žena« le »dve osebi«

Združena levica v predlogu za spremembo zakona predlaga spremenjeno definicijo zakonske zveze in družine.

Objavljeno
15. december 2014 19.56
Matej Vatovec, Združena levica, na novinarski konferenci o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Ljubljana, Slovenija 15.decembra 2014.
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika

Ljubljana – Poslanci Združene liste so danes vložili predlog za spremembo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Po njihovem mnenju bi morali odpraviti določbe, ki zakonsko in zunajzakonsko zvezo določajo kot skupnost dveh oseb nasprotnega spola.

Po besedah poslanca Mateja T. Vatovca bi spremenili definicijo, da je zakonska zveza skupnost moža in žene v dikcijo, da je skupnost dveh oseb, posledično bi se na isti način prilagodila tudi definicija družine.

»Tako na preprost, tehničen in sistematičen način rešujemo temeljno neenakopravnost,« je dejal Matej T. Vatovec in dodal, da izhajajo iz preproste zahteve po nujni izenačitvi raznospolnih in istospolnih parov v njihovih pravnih, ekonomskih in socialnih pravicah.

Predstavnikom ZL ni sprejemljivo, da se razmerja istospolnih parov obravnava v zakonu o partnerski skupnosti (ki ga je pripravila vlada in je trenutno v medresorskem usklajevanju), ker se jim zdi poseben zakon razlikovanje na podlagi osebnih okoliščin, v tem primeru spolne usmerjenosti.

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak je predlog ocenila kot zelo enostaven, mu pa ne nasprotuje. »Tako definicijo zakonske zveze je vsebovala že prvotna verzija na referendumu padlega družinskega zakonika, ki je mnogo širše urejal koristi otroka. Ta predlog pa drugih problemov ne rešuje. Prihodnje leto je v načrtu zakon o družinah. Videli bomo, ali bo dovolj politične volje, da se odpre vprašanje posvojitev istospolnih partnerjev. Ne pozabimo pa, da že po obstoječi zajkonodaji lahko istospolni partner posvoji otroka svojega partnerja. Teh posvojitev je že 12.«

Predsednik vlade Miro Cerar je zagotovil, da ne bodo odlašali z obravnavo problematike: »SMC pravice LGBT v celoti podpira, tako da ne bo nasprotovanja. Vse ostalo pa je stvar razprave v vladi in parlamentu.« Ali se bodo vprašanja urejala s tem zakonom ali katerim drugim, pa je po njegovih besedah težko napovedati.