Več imamo lokalnih prenosov okužb, uvoženih je manj

Okužbe se v Sloveniji še ne umirjajo, je prepričana epidemiologinja Marta Grgič Vitek. Med vnesenimi primeri ne prevladujejo več tisti s Hrvaške.

Objavljeno
28. avgust 2020 12.56
Posodobljeno
28. avgust 2020 13.44
FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
Število novih okužb s koronavirusom v Sloveniji je po zadnjih podatkih znova zraslo. Včeraj so potrdili 42 novih primerov, je sporočila vlada. Za boleznijo covid-19 ni umrl nihče, a je ena oseba znova na intenzivni negi.



Značilnost zadnjega obdobja je, da znova prevladujejo lokalni prenosi, uvoženih okužb pa je manj. Več je tudi okuženih iz nekaj starejših starostnih skupin kot doslej.

Današnjo izjavo za medije glede situacije v Sloveniji je v prostorih Nacionalnega inštituta za javno zdravje podala epidemiologinja Marta Grgič Vitek. Ogledate si jo lahko v videu:



 

Nove okužbe povsod z izjemo Goriške


Epidemiologinja Marta Grgič Vitek je v današnji izjavi opozorila, da znakov umirjanja širjenja okužb v Sloveniji še ni mogoče zaznati. Okužbe ostajajo razpršene, 42 evidentiranih včeraj se nanaša na vse regije, izjema je le Goriška. V številnih občinah so odkrili po en primer ali dva, več le v večjih mestih. V Celju in Mariboru po pet, v Ljubljani štiri.

Še pred tedni so v Sloveniji prevladovali uvoženi primeri. Med najnovejšimi evidentiranimi okužbami je za zdaj raziskanih le šest uvoženih, medtem ko je lokalnih prenosov 22. Več kot polovica od 42 nazadnje ugotovljenih okužb se nanaša na ljudi, ki so že bili v karanteni, zaradi česar upajo, da bo prenosov manj.

Od zadnjih šestih potrjenih okužb iz tujine sta bila dva primera s Hrvaške in Kosova, po eden pa iz Avstrije in Bosne in Hercegovine. Hrvaška, ki je bila med 22 uvoženimi primeri, odkritimi v zadnjem tednu, zastopana s 14 primeri, v zadnjih dnevih  ne prevladuje več.

Največ okuženih je še vedno iz starostne skupine od 25 do 34 let, a jih je več tudi iz naslednjih dveh starostnih skupin, tako da je sedaj največ obolelih starih med 25 in 54 leti. 

Trenutno je sicer po državi aktivnih 423 okužb. Daleč največ jih je v Ljubljani, in sicer 83, v Celju jih je 29, v Mariboru in Novem mestu po 16, v Grosupljem 11. Vsaj kakšno aktivno okužbo beležijo v polovici slovenskih občin.